Letecké spojení Moskva – Tbilisi obnoveno

Moskva - Ruská letecká společnost S7 obnovila po dvou letech pravidelné lety mezi Moskvou a Tbilisi. Trasa byla od pětidenní rusko-gruzínské války v srpnu 2008 zavřená. Odteď na ní mají stroje znovu létat třikrát týdně. Jestli je to definitivní, ale ruské úřady ještě nerozhodly.

Linka Moskva - Tbilisi byla v posledních dvou letech horké politické téma. Po pětidenní válce v roce 2008 letadla na tuto trasu nemohla. Výjimky dostalo jen několik charterových spojů. Teď poprvé letí ruská společnost, obnovila totiž pravidelnou linku. „Na první let jsme prodali asi 80 % letenek. Zpáteční cesta je obsazená plně,“ informuje Irina Kolesnikovová, mluvčí společnosti S7. 

Letadla sice znovu létají, rusko-gruzínské vztahy jsou ale pořád na bodu mrazu. Tbilisi si stěžuje na masivní ruské vyzbrojování vzbouřeneckých regionů Abcházie a Jižní Osetie. Ty měly podle mírové smlouvy zůstat beze zbraní. Místo toho jsou v nich tisíce ruských vojáků s tanky a obrněnými vozidly. V Abcházii jsou dokonce i moderní protiletecké rakety S-300. 

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Rusko na gruzínské výtky o rozpínavosti nereaguje. Podle Kremlu jsou ruští vojáci v oblasti kvůli smlouvám o obraně, které s ním Abcházie a Jižní Osetie uzavřely. Moskva obě separatistické provincie chápe jako samostatné republiky, přestože je na mezinárodní scéně uznala jen ona a několik jejích blízkých spojenců.

Letiště
Zdroj: ČT24