Kvůli skandálům ubývají rakouským katolíkům ovečky

Vídeň - Rakouská katolická církev se letos potýká s rekordním odlivem věřících. V prvním čtvrtletí z ní vystoupilo 30 tisíc lidí, přičemž za celý loňský rok jich bylo rekordních 53 200. Za nynějším úbytkem je skandál kolem sexuálního zneužívání dětí, podle odhadů by církevní řady mohlo do konce roku opustit až 80 000 lidí. S věřícími přichází církev i o peníze z povinných příspěvků. Letos by se tak její rozpočet mohl ztenčit podle odhadů až o sedm milionů eur.

„Není pochyb o tom, že je více vystoupení z církve, protože se mnozí lidé právem cítí pobouřeni a zklamáni kvůli případům zneužívání v církevním prostředí, které se nyní dostaly na povrch,“ uvedl v prohlášení mluvčí vídeňské arcidiecéze Erich Leitenberger. Ke katolické církvi se v alpské republice hlásí zhruba dvě třetiny z 8,37 milionu obyvatel. Letos v prvním čtvrtletí počet lidí, kteří opustili církevní řady, vzrostl proti stejné době loni o 43 procent.

Skandál kolem sexuálního zneužívání dětí propukl v Rakousku zhruba před dvěma měsíci, kdy se opat salcburského kláštera sv. Petra přiznal k tomu, že před 40 lety zneužil chlapce. Postupně se začaly objevoval zprávy o dalších případech a výpovědi dalších obětí.

Loni vystoupilo z katolické církve v Rakousku přes 53 200 věřících, což byl rekordní počet. Důvodem byly rozepře kolem jednoho z konzervativních farářů a kolem kontroverzního a ultrakonzervativního Piova bratrstva, jehož biskup například popíral holokaust. Přes 50 tisíc členů ztratila rakouská katolická církev i v roce 2004, kdy jí zmítal sexuální skandál z kněžského semináře v Sankt Pöltenu.

K odchodu z církve nyní vyzývá i iniciativa kolem lékaře Christiana Fialy, která na svých webových stránkách poskytuje návod na opuštění církevních řad. Podle Fialy by se lidé měli sami rozhodnout, jestli budou dál platit peníze rakouské katolické církvi, nebo je věnují nějaké prospěšné organizaci, třeba sdružením na pomoc obětem sexuálního zneužívání.