Kvůli lijákům mají problémy v Rakousku, Polsku i Bavorsku

Vídeň/Mnichov - Vydatné deště zaměstnávají stovky hasičů v Rakousku, Bavorsku a Polsku. Prší od včerejška, zvedají se hladiny řek a místy se už vylily z koryt. Na nejvyšší německé hoře Zugspitze napadlo 60 centimetrů nového sněhu a v alpských regionech Rakouska znovu platí povinnost používat sněhové řetězy. V pohotovosti je armáda.

Na některých místech Bavorska spadlo podle meteorologů od pondělního rána 74,5 litru vody na metr čtvereční. A pršet má až do středy. Hladiny řek výrazně stoupají, objevují se první záplavy. Na vrcholku nejvyšší německé hory Zugspitze přibylo 60 centimetrů nového sněhu.

Sníh napadl i v Rakousku. V nižších polohách prší nepřetržitě už druhý den. Voda stoupá v Dunaji, hladina se zvedá i v dalších řekách. V pohotovosti je proto armáda. V případě nouze by mohlo okamžitě zasáhnout 500 mužů, dalších 2000 mužů může být povoláno v krátkém čase.

Na Dunaji byly na některých místech rozmístěny betonové stěny. Škody způsobila voda ve vídeňském depozitáři galerie Albertina. Nejznámější díla, mezi něž patří například práce Rembrandtovy, Klimtovy či Dürerovy, se už převezla do bezpečí.

Nebezpečí povodní hrozí také v Polsku v Dolním Slezsku a na jihovýchodě země v okolí města Rzeszów. V některých ulicích dolnoslezské Świdnice sahá voda po kolena, jinde museli hasiči pumpovat vodu ze zatopených sklepů. Polští meteorologové silné srážky předpovídají nejméně na další tři dny. Pokud se jejich prognózy vyplní, může být situace vážná.