„Krym byl přetvořen na poloostrov strachu.“ Odpor místních přesto pokračuje, říká šéfka lidskoprávní organizace Marija Suljalina

Události, komentáře: Hostem byla Marija Suljalina (zdroj: ČT24)

Rusko za deset let okupace Krymu silně militarizovalo společnost a udělalo z poloostrova vojenskou základnu, prohlásila Marija Suljalina, výkonná ředitelka ukrajinské lidskoprávní organizace Centrum pro občanskou svobodu, která se zabývá dokumentováním zločinů Ruska proti dětem a ukrajinskému obyvatelstvu. Místní ale podle ní přesto čekají na návrat k Ukrajině, řekla v pořadu Události, komentáře.

Podle Suljaliny se z Krymu za deset let ruské okupace stal „poloostrov strachu“. „Člověk tam nemůže vyjádřit to, co chce, nemůže ani mluvit svým rodným jazykem. Mohou člověka zatknout v podstatě za cokoliv,“ popsala situaci na okupovaném ukrajinském území.

Centrum pro občanskou svobodu se zabývá i indoktrinací ukrajinských dětí na Krymu a jiných okupovaných územích. „(Rusko) se snaží setřít, zničit jejich identitu. My je za to chceme pohnat k odpovědnosti, aby to nebylo nadále možné dělat nejen na Ukrajině, ale i během dalších budoucích válečných konfliktů na světě,“ prohlásila.

Připomněla, že z Krymu se stala vojenská základna, ze které Rusko vypouští rakety na zbytek Ukrajiny, a podotkla, že militarizace tamní společnosti probíhá už od školky.

I za současné situace si ale prý dokáže po konci války představit na Krymu soužití Ukrajinců a Rusů. „Ukrajina pracuje na politice reintegrace, jakým způsobem se tam budeme vracet, jakým způsobem navrátíme Ukrajinu na Krym,“ prohlásila. Problémem může být třeba obstarání dokumentů pro místní populaci, mnozí mají z ukrajinských dokladů třeba jen rodný list. „Na Krymu žijí naši lidé. A ano, někteří z nich jsou v současné době ovlivněni propagandou,“ dodala s tím, že odstranění těchto ruských vlivů je úkolem ukrajinské vlády. Připomněla, že Rusko mobilizovalo do války i osoby ukrajinské národnosti, z nichž mnozí zemřeli.

Suljalina řekla, že je velice důležité ukázat, že odpor místních vůči okupantům na Krymu pokračuje. „Ano, nemohou už vyjít do ulic, ale jsou to třeba ukrajinské vlajky na ulicích, nebo to mohou být obrázky, graffiti,“ uvedla. To vše ukazuje, že stále na návrat Ukrajiny na poloostrov čekají, podotkla. „Krym je svobodným, ukrajinským územím.“

Ne všichni lidé v západních zemích, včetně některých jejich lídrů, podle Suljaliny chápou, o co na Ukrajině jde. „Je to těžké chápat, pokud vám nad domem nelétají bomby, pokud se člověk nemusí ukrývat několikrát denně v bunkrech,“ popsala. „Myslím si a doufám, že nám i nadále budou pomáhat. Ukrajina má možnost bojovat dál a tím brání Evropu, aby se válka nerozšířila do jiných zemí,“ uvedla. Ukrajinci podle ní chápou, že Rusko se nezastaví na Ukrajině, pokud nebude donuceno své válečné tažení ukončit.