Konec pochybností: Zika poškozuje mozky lidských plodů

Podle amerických vědců vede virus zika zcela jasně k mikrocefalii - vývojovému poškození mozků lidských plodů. Odborníci se k jasnému verdiktu zatím stavěli obezřetně, nyní ale mají dostatek důkazů, že zika způsobuje i další mozkové poruchy. Oznámilo to americké Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC).

„Virus zika způsobuje, nebo je příčinou mikrocefalie a vážných poškození mozku. Nyní můžeme zaměřit náš výzkum na další zbývající a důležité otázky,“ prohlásila Sonja Rasmussenová z CDC.

„Pomohly protilátkové i genetické testy. Na velkém množství případů postižených dětí se skutečně potvrdila příčina,“ uvedla Hana Roháčová, primářka kliniky infekčních nemocí, Nemocnice Na Bulovce, která připomněla, že každá infekce během těhotenství nese určitá rizika – třeba zarděnky nebo toxoplazmóza poškozují plod.

Experty nyní bude zajímat hlavně úroveň rizika a možné další komplikace spojené se zikou. „Vše, co o viru víme, vypadá mnohem děsivěji, než jsme si původně mysleli,“ konstatovala Anee Schuchatová ze CDC.

Virus se začal šířit zhruba před rokem v Brazílii, kde potvrdili už přes pět tisíc případů mikrocefalie - tedy předčasné ukončeného růstu mozku plodu.

„Chceme, aby ženy věděly, že to neznamená, že všechny infikované virem zika porodí děti s mikrocefalií nebo těmito vážnými defekty. Je tu jedna z věcí, které skutečně potřebujeme rozumět: Jaká je úroveň rizika? Není stoprocentní,“ podotkla Rasmussenová.

Zda bude plod poškozen, nebo ne, záleží na řadě faktorů, třeba na množství nákazy nebo době, kdy k ní dojde – jestli to je v době zakládání orgánů nebo později.
Hana Roháčová
primářka kliniky infekčních nemocí, Nemocnice Na Bulovce
Komár rodu Aedes Aegypti, který přenáší ziku
Zdroj: Alvin Baez/Reuters

Středisko CDC v úterý oznámilo, že virus může mít ve Spojených státech větší dopad, než se předpokládalo. Ve stejný den Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu schválila zákon, který má finančně povzbudit farmaceutické firmy, jež se zapojí do vývoje léku proti viru. Vstoupí v platnost po podpisu prezidenta Baracka Obamy.

Ten dal ale najevo, že opatření považuje za nedostatečné. „Předpokládám, že prezident návrh podepíše. Znovu říkám: mít deštník během hurikánu se za některých okolností může hodit. Nestačí to ale k tomu, aby se naše země připravila na situaci, která by mohla mít významný dopad,“ poznamenal mluvčí Bílého domu Josh Earnest.

Vir přenáší komár, který se vyskytuje především v latinskoamerických a karibských zemích. Může se ale šířit i pohlavním stykem. Lékaři diagnostikovali už na 200 tisíc případů napříč celým kontinentem, jen v USA se nakazilo 346 lidí. Ojedinělá onemocnění se objevila také u turistů z Asie a Evropy – ziku si přivezlo i pár Čechů.