USA přispějí farmaceutickým firmám na vývoj léku proti viru zika

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu schválila zákon, který finančně povzbudí farmaceutické firmy, jež se zapojí do vývoje léku proti viru zika. Norma, kterou už schválil Senát, vstoupí v platnost po podpisu prezidenta Baracka Obamy. Ten dal na vědomí, že zákon podepíše, i když je podle něj nedostatečný.

Zákon má pomoci kompenzovat finanční ztráty firmám, které lék proti nebezpečnému viru vyvíjejí, přestože výzkum je nerentabilní. Předpokládá se, že nabídky využijí společnosti Sanofi, GlaxoSmithKline, Inovio Pharmaceuticals a Takeda Pharmaceutical.

Mluvčí Bílého domu Katie Hillová oznámila, že prezident zákon podepíše, přestože ho nepovažuje za účinný. Neobsahuje totiž závazek státních výdajů ve výši 1,9 miliardy dolarů (45 miliard korun), které jsou podle expertů zapotřebí k účinnému boji proti viru zika ve Spojených státech.

Virus se začal šířit zhruba před rokem v Brazílii a spojuje se s ním zvýšený výskyt případů vývojové poruchy mikrocefalie, která předčasně ukončuje růst mozku. Začátkem dubna bylo v Brazílii potvrzeno 5092 případů mikrocefalie.

Brazilské dítě postižené mikrocefalií
Zdroj: Paulo Whitaker/Reuters

Zika je horší, než jsme si mysleli, přiznali američtí experti

Anne Schuchatová a Anthony Fauci
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Minulý týden Bílý dům oznámil, že prozatím uvolní 589 milionů dolarů na boj proti moskytům, kteří virus přenášejí. Údajně se vyskytují ve 30 státech USA a Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC) už varovalo, že se můžou přesunout i do dalších.

Anne Schuchatová z CDC dokonce uvedla, že virus je nebezpečnější, než se původně myslelo. „Většina z toho, co víme, není uklidňující. Vše, co o tom viru víme, je znepokojivější, než jsme si zpočátku mysleli,“ prohlásila Schuchatová v pondělí v Bílém domě.

Může zika poškodit mozek dospělých?

Podle doktora Anthony Fauciho se teprve nedávno zjistilo, do jaké míry je virus zika zřejmě fatální pro vývoj mozku lidského plodu. Existuje také několik zpráv o tom, že virus může vyvolat neurologické potíže i u dospělých.

Vědci virus zika spojují také s předčasnými porody, potraty, potížemi očí a dalšími komplikacemi v době těhotenství. Začal rovněž výzkum, který má objasnit, zda virus nesouvisí s Guillain-Barrého syndromem, při němž je postižena periferní nervová soustava a který může vést až k ochrnutí.

Nedávno jeden brazilský výzkumný tým ohlásil případ dvou pacientů nakažených zikou, u nichž se projevil zánět mozku a poškození nervových buněk podobné jako u roztroušené sklerózy.

Virus zika
Zdroj: Reuters/Centers for Disease Control

CDC oznámilo, že v Portoriku se zdvojnásobuje počet nových případů nákazy každý týden a že země obdrží mimořádně 3,9 milionu dolarů. První případ nákazy virem zika byl v USA nahlášen v únoru v Dallasu. Nemocný se nakazil sexuálním kontaktem, nikoli z bodnutí komára. Zatím bylo v USA nahlášeno přes 300 případů nákazy virem zika, přičemž všechny jsou spojeny s cestováním dotyčných osob.