KLDR se pokusila odpálit střelu, podle Japonska balistickou raketu

Neúspěšně zřejmě skončil pokus Severní Koreje o odpálení neznámé střely, o kterém informovala jihokorejská armáda. Podle ní byla střela vypálena z letiště u Pchongjangu a patrně selhala bezprostředně po startu. Podle japonských médií mohlo jít o balistickou raketu.

Z letiště poblíž severokorejské metropole Pchjongjangu bylo v poslední době provedeno několik odpalů. USA a Jižní Korea tvrdí, že KLDR testuje i nový systém mezikontinentálních balistických raket. 

Severní Korea tvrdí, že testy jsou součástí vývoje komponentů pro průzkumný satelit. Zdroj z japonského ministerstva obrany však označil střelu odpálenou ve středu za potenciální balistickou raketu, uvedla japonská veřejnoprávní televize NHK.

Střela byla podle Soulu odpálena ve středu kolem 9:30 místního času (1:30 SEČ) z letiště Sunan poblíž severokorejské metropole Pchjongjangu, odkud bylo v poslední době provedeno několik podobných zkušebních odpalů.

Trosky asi dopadaly i na hlavní město

Podle činitele jihokorejské armády, který si nepřál být jmenován, „balistická střela vybuchla zhruba ve výšce dvaceti kilometrů“. Příčina exploze zatím není známá. Jihokorejská a americká rozvědka podrobnosti odpalu dále analyzují.

Indicko-pacifické velení americké armády uvedlo, že KLDR „odpálila balistickou střelu“. O nezdaru testu se nezmínilo, pokus ale odsoudilo a vyzvalo Pchjongjang, aby se zdržel dalších destabilizujících akcí.

Komunistická Severní Korea letos odpaluje rakety nebývale často, nynější pokus byl již desátý. Předchozí zkoušku provedla KLDR 5. března.

Server NK News, který monitoruje dění v Severní Koreji, s odvoláním na nejmenované svědky napsal, že na hlavní město KLDR nebo do jeho okolí dopadly trosky rakety. Nezdařený test podle analytiků podtrhuje riziko rozhodnutí Severní Koreje využívat letiště poblíž metropole k odpalům velkých střel. „Zpráva o selhání odpalu z letiště Sunan je znepokojující, protože upozorňuje na možnost poškození hustě zalidněných oblastí,“ řekl spolupracovník americké Carnegieho nadace pro mezinárodní mír Ankit Panda.

Testy raket jako snaha o získání pozornosti

Letiště Sunan bylo podle USA a Jižní Koreje už 27. února a 5. března místem testů nového systému severokorejských mezikontinentálních balistických raket. Soul a Washington opakovaně varovaly, že Pchjongjang možná připravuje plnohodnotný odpal mezikontinentální balistické rakety (ICBM), který by byl prvním od roku 2017. Nový systém ICBM Hwasong-17 Severní Korea představila na vojenské přehlídce v roce 2020.

Testy z přelomu února a března neprověřily plný dolet nové a zatím největší severokorejské mezikontinentální střely, podle analytiků patrně KLDR vyzkoušela jen jeden stupeň rakety nebo upravila množství paliva a nechala střelu letět v nižší výšce.

Za časté odpaly raket se KLDR dostalo odsouzení ze strany USA, Jižní Koreje a Japonska. OSN zakázala Severní Koreji provádět testy balistických a jaderných zbraní a uvalila na ni přísné sankce. KLDR ovšem tento zákaz pravidelně porušuje.

Podle analytiků se KLDR snaží vyvinout tlak na vládu amerického prezidenta Joea Bidena, aby obnovil s Pchjongjangem jednání a byl ochotný severokorejskému režimu nabídnout ústupky v podobě zmírnění sankcí.

Bidenova vláda nabídla Pchjongjangu obnovení rozhovorů, ovšem trvá na tom, že KLDR nezíská žádné úlevy ani ekonomické výhody, dokud nepřikročí k reálným krokům směřujícím k zastavení svého jaderného a raketového zbrojního programu.