KLDR převáží další raketu dlouhého doletu na odpalovací základnu

Soul - Severokorejská armáda přepravuje na odpalovací základnu na západě KLDR další raketu dlouhého doletu, informovaly dnes jihokorejské deníky. Pchjongjang tak opět podle svého jižního souseda dává najevo, že nemíní ustoupit tlaku mezinárodního společenství a od testů svých raket upustit. Podle mínění analytiků by se odpálení rakety mohlo uskutečnit tento měsíc.

Jihokorejská agentura Jonhap v sobotu oznámila, že Severní Korea se zřejmě připravuje odpálit raketu dlouhého doletu, která by teoreticky mohla zasáhnout i oblast amerického státu Aljaška. Podle deníku Čungang ilbo už přepravil raketu o víkendu vlak z továrny poblíž Pchjongjangu do lokality Dongčang-ri. List se přitom odvolává na informace, které získal od neupřesněných zpravodajských zdrojů. Zprávu obdobného obsahu přinesl i další jihokorejský list Tong-A ilbo.

Už v neděli americké úřady upozornily, že KLDR možná chystá start rakety dlouhého doletu. Odvolaly se přitom na satelitní snímky, na nichž jsou vidět přesuny vozidel v oblasti, z níž jsou vypouštěny právě takové rakety. Na Korejském poloostrově přitom už přes týden panuje mimořádně vysoké napětí vyvolané druhým severokorejským jaderným testem, odpálením série raket krátkého doletu a hrozbami Pchjongjangu, že nevylučuje případný útok proti svému jižnímu sousedovi.

Ve světě zatím o víkendu pokračovala diplomatická aktivita kvůli pondělnímu severokorejskému jadernému testu a následnému odpálení několika raket krátkého doletu. Světové mocnosti ve svých prohlášeních vyjádřily znepokojení nad posledními severokorejskými kroky a daly najevo, že zvažují, jaká odvetná opatření proti KLDR mají přijmout. Pchjongjang navíc ve středu oznámil, že se necítí být vázán dohodou o příměří s Jižní Koreou z roku 1953.

V neděli zveřejnily Spojené státy a Japonsko návrh rezoluce RB OSN, která severokorejský jaderný test odsuzuje a vyzývá ke zpřísnění sankcí, jež byly na Pchjongjang uvaleny po první jaderné zkoušce v roce 2006 a které počítaly s omezeným obchodním a zbrojním embargem.