Kde bydlí? Co si myslí? S kým se stýkají? Čína rozhoduje, co se systémem známkování obyvatel

Horizont ČT24: Čína dokončuje testování sociálního kreditu (zdroj: ČT24)

Během příštího roku by mohla Čína pokročit v zavádění takzvaného systému sociálního kreditu, který nyní testuje. Vize jediné velké databáze, kde se budou shromažďovat všechny informace o jednotlivcích i firmách, je stále ve vývoji. Odborníci ale varují, že Peking s ním získá další mocný nástroj pro kontrolu a represi obyvatel.

Čína testuje chování svých obyvatel a data si pečlivě ukládá. O svých občanech tak třeba ví i to, s kým se stýkají, kde bydlí, jaké jsou jejich zdravotní problémy, nebo politické názory.

Dosud se systém sociálního kreditu zkouší v přibližně třiceti městech, plány jsou ale mnohem větší. „Cílem je sbírat informace o všech firmách a jednotlivcích v zemi. Primárně systém cílí na zvyšování důvěryhodnosti, protože v Číně je jakákoli důvěryhodnost v produkty firem dlouhodobě obrovský problém,“ říká sinolog projektu Sinopsis Filip Jirouš.

Kredit se má zaměřit hlavně na obchodníky

Peking si od databáze slibuje posílení regulace trhu a výrazné omezení obchodu s padělky, nekvalitními výrobky a okrádání zákazníků. „Potřebujeme vytvořit systém sociálního kreditu, abychom vyhověli mezinárodním požadavkům a domácímu trhu a kontrolovali osobní chování zejména obchodníků,“ tvrdí profesor z Čínské lidové univerzity Liou Č-čchin.

Vedle argumentů Číny se ale ozývají i kritické hlasy. Existuje riziko, že systém může mít vliv na osobní život každého jednotlivce. O finálním fungování na celostátní úrovni se ale dá zatím pouze spekulovat.

Bezpečnostní kamery
Zdroj: ČT24

Za přestupky na černou listinu

Během letošního roku má být dokončeno první plánovací období a čeká se, že Čína přijde s další politikou pro čerstvou pětiletku sociálního kreditu.

Podle expertů nebude hrát prim jen skóre, tedy číslo, podle kterého se Číňanům otevírají možnosti cestovat nebo kariérně postoupit. Systém má pracovat s celou sadou různých čísel pro různé oblasti. Zásadní roli by měly sehrát takzvané černé listiny, na kterých se objeví lidé, kteří se dopustí přestupku. Například kouření ve vlaku nebo finančních podvodů.

„Lidé, co se tam ocitnou, jsou i do budoucna postihováni různými omezeními, které nejsou v souladu s literou zákona, a to ani toho čínského. Zároveň dochází k obrovské sociální ostrakizaci,“ upozorňuje sinolog Jirouš.

Čínský bezpečnostní systém
Zdroj: ČT24

Kamery na rozeznávání obličeje

Kritici režimu poukazují i na to, že Peking by mohl celostátní databázi snadno zneužít proti menšinám a svým odpůrcům. Bezpečnostní odborníci zase upozorňují na rizika spojená s analýzou a ukládáním tak obřího množství dat. Zároveň varují před sbíráním údajů o lidech s pomocí kamer na rozpoznávání obličejů.

„V Číně dochází k prolínání politické a bezpečnostní části využívání této technologie. Navíc problém je celkové zabezpečení proti zneužití a krádeži dat,“ upozorňuje expert na kybernetickou bezpečnost Tomáš Pluhařík.

Pokud systém sociálního kreditu Čína nasadí plošně, úřady budou mít v rukou velkou moc. V kontrole a sledování občanů si nicméně země drží světové prvenství už nyní.