Katalánsko je ve stávce. Demonstranti blokují silnice, ochromeny jsou i trasy do Francie

Studio 6 se spolupracovnicí ČT Ľubicou Zlochovou (zdroj: ČT24)

Katalánští demonstranti zablokovali některé silnice na severovýchodě Španělska. Kvůli stávce, kterou vyhlásila část katalánských odborů, jsou neprůjezdné i některé trasy do Francie. Podle katalánských úřadů je doprava ochromena na asi 60 místech a problémy jsou i na hlavní barcelonské třídě Diagonal. V centru Barcelony se sešlo na protest protizatčení příznivců separatismu několik tisíc lidí.

Ráno demonstranti zablokovali několik silnic včetně dálnice severně od Girony, což je hlavní trasa spojující Španělsko s Francií. Ochromena je i dálnice mezi Barcelonou a Madridem. Stávka se projevila i na železnici, protože rychlovlak, který byl na trase Barcelona–Lyon a do Lyonu měl dorazit po poledni, se musel vrátit.

Na některých zablokovaných místech se objevili lidé s transparenty vyzývajícími k propuštění vězněných separatistů. V Gironě několik set lidí prorazilo policejní kordon a postupovali na koleje, aby přerušili železniční dopravu.

Konfederace katalánských svazů (CSC) vyhlásila stávku oficiálně ve snaze prosadit práva zaměstnanců, ale udělala to v době krize, kterou rozpoutaly snahy Katalánska o odtržení od Španělska. K výzvě CSC se připojily i separatistické strany a skupiny a požádaly stávkující, aby protestovali i proti uvěznění separatistických vůdců. 

Protest by se mohl dotknout také škol, naproti tomu obří barcelonské tržiště Mercabarna provoz nepřerušilo. Otevřely se i barcelonské kavárny a obchody, metro funguje z asi 85 procent. 

Zpravodaj ČT Petr Zavadil k situaci v Katalánsku (zdroj: ČT24)

Ze zákona by i v době stávky měly být zajištěny minimální služby, zejména ve zdravotnictví a školství. Úplně normálně by měly fungovat zdravotní pohotovosti. Veřejná doprava má být v ranní a večerní špičce zajištěná z poloviny a v ostatních hodinách nejméně z 25 procent. 

Konání stávky nebylo do poslední chvíle jisté. Až ve středu večer zamítl katalánský nejvyšší soud stížnost zaměstnavatelského svazu, který požadoval zablokování stávky kvůli jejím údajně politickým důvodům.

Tisíce lidí v poledne přišly na hlavní barcelonské náměstí, aby protestovaly proti věznění separatistických politiků. Demonstrace se konala před sídlem regionální katalánské vlády na výzvu separatistických organizací.

Lidé s katalánskými vlajkami provolávali heslo Svoboda na podporu deseti vězněných. Zástupce ANC Agustí Alcoberro řekl k davu, že zatčení těchto lidí je „útokem na demokracii a ponížením“ Katalánců. V poledne se konaly podobné demonstrace také v dalších městech a nové protesty jsou znovu svolány na 18:00 našeho času.

Stávka se koná krátce poté, co Madrid koncem října převzal přímou správu nad Katalánskem a co španělská prokuratura obvinila sesazenou katalánskou vládu a vedení rozpuštěného katalánského parlamentu ze vzpoury. Několik exministrů je kvůli tomu ve vyšetřovací vazbě.  

Mnozí Katalánci si dlouhodobě stěžují, že jejich bohatý region doplácí na ty chudší v rámci Španělska. Madridu podle některých odvádí příliš mnoho na daních, aniž by se mu vracel odpovídající podíl ve vládních investicích. Pro zastánce samostatnosti Katalánska je to jeden z hlavních důvodů k odtržení. Svou roli ale hraje i odlišná historie či kultura a neshody s centrální vládou.

Španělská vláda krátce po referendu schválila nařízení, které v souvislosti s napjatou situací mezi Madridem a Barcelonou usnadňuje firmám přemístění jejich sídla z Katalánska. Některé společnosti toho záhy využily.