Kašmír zůstává odříznutý od světa, lidem dochází jídlo. Pákistán žádá o pomoc Radu bezpečnosti OSN

Pákistán vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby se sešla kvůli rozhodnutí Indie odebrat zvláštní status státu Džammú a Kašmír. Obyvatele území ve středu podpořil i pákistánský premiér. Po devět dnů trvajícím zákazu vycházení obyvatelům indické části Kašmíru docházejí potraviny a další základní potřeby, napsala agentura AP.

Pákistánský premiér Imrán Chán ve středu prohlásil, že jeho země podporuje boj obyvatel indické části Kašmíru za sebeurčení. Na znamení solidarity s izolovaným územím přijel oslavit Den nezávislosti na Britské Indii do Muzaffarábádu v pákistánské části Kašmíru. Politik dodal, že má důvěryhodné informace o tom, že Indie by mohla na Pákistán zaútočit, a slíbil, že je připraven reagovat.

Pákistán považuje krok Indie za nelegální. „Pákistán nebude podněcovat konflikt. Ale Indie by si neměla plést naši zdrženlivost se slabostí,“ napsal šéf pákistánské diplomacie Šáh Mahmúd Kureší v dopise Radě bezpečnosti. Minulý týden získal pro svůj návrh podporu Číny, která je v radě stálým členem. Indii obvinil z toho, že její kroky ohledně Kašmíru směřují ke „genocidě“.

Rozhodnutím Dillí z 5. srpna přišel region mimo jiné o výsadu povolovat občanům z jiných částí Indie vlastnictví půdy. Na základě zrušeného článku 370 indické ústavy měly donedávna stát Džammú a Kašmír vlastní základní zákon, svou vlajku a také nezávislost ve všech sférách s výjimkou zahraniční politiky, obrany a komunikací.

Módího předvolební slib

Od odebrání zvláštního statusu platí takřka úplný zákaz vycházení, obchody jsou až na výjimky zavřené, oblast je odříznuta od internetu a indičtí vojáci a zátarasy jsou v kašmírském údolí doslova všudypřítomné.

Indičtí vojáci v Kašmíru
Zdroj: Danish Ismail/Reuters

Indická vláda vedená hinduistickými nacionalisty z Indické lidové strany (BJP) premiéra Naréndry Módího zrušení zvláštního statusu vytrvale prosazovala s tím, že takové zákony brání začlenění kašmírského území do Indie.

Zrušení zvláštního statusu Kašmíru slíbila BJP v kampani před letošními parlamentními volbami, které s přehledem vyhrála. Módí tvrdí, že bezpečnostní opatření v regionu se budou postupně uvolňovat.

obrázek
Zdroj: ČT24

Desetitisíce obětí

Kašmír je v převážně hinduistické Indii jediným územím, kde tvoří většinu muslimové. Povstalci od roku 1989 bojují proti indické vládě a požadují vznik samostatného státu, případně sjednocení Kašmíru pod pákistánskou vládou. Konflikt si už vyžádal téměř 70 tisíc obětí.

Na celou himálajskou oblast Kašmíru si činí nárok Indie i Pákistán. Obě země, které disponují jadernými zbraněmi, mají pod kontrolou jen část Kašmíru. Dillí a Islámábád od vyhlášení nezávislosti na Británii v roce 1947 svedly o toto území dvě ze tří vzájemných válek. Částečné územní nároky navíc vznáší i Čína, sporné území se totiž dotýká i dnešního Tibetského autonomního regionu.