K víkendovému atentátu v Jordánsku se přihlásil Islámský stát

K nedělnímu atentátu spáchanému na jihu Jordánska se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Čtyři ozbrojenci při útoku na policejní hlídky zabili devět lidí, mezi nimiž byli policisté i civilisté. Ve stejné oblasti došlo dnes k další přestřelce, příslušníci bezpečnostních složek se střetli se zatím neznámými útočníky.

Jordánsko ihned po nedělním útoku zahájilo rozsáhlou pátrací akci s cílem dopadnout všechny osoby podezřelé z napojení na čtveřici útočníků. Dnešní přestřelka se odehrála během razie v domě v jedné z vesnic na předměstí města Karak, kde se údajně ukrývali radikálové. Podle svědků, které citovala televizní stanice Al-Džazíra, při střetech přišel o život nejméně jeden policista.

IS oznámil, že nedělní útok spáchali čtyři jeho bojovníci, kteří sami zahynuli. Jordánské úřady zatím k útočníkům podrobnosti nesdělily, místní bezpečnostní složky se domnívají, že šlo o občany Jordánska.

Dějištěm nedělního útoku bylo město Karak, z nějž se útočníci uchýlili na tamní historickou pevnost, ale policisté je zlikvidovali. Mez mrtvými bylo pět policistů, kanadská turistka a další tři civilisté.

Jordánsko je spojencem Spojených států a jednou z arabských zemí, které se podílejí na letecké kampani proti ozbrojencům z IS v sousední Sýrii.