Johnson čelí kritice za přístup k pandemii. Švédsko přiznává, že si mohlo vést lépe

Johnson čelí kritice za přístup ke koronavirové krizi (zdroj: ČT24)

Zatímco britská vláda Borise Johnsona čelí za svá rozhodnutí v době pandemie koronaviru kritice, švédský hlavní epidemiliog přiznal, že severská země si mohla při řešení krize počínat lépe. Podle českého ministerstva zdravotnictví patří Velká Británie společně se Švédskem k nejrizikovějším zemím v Evropě, uvedl zahraniční zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

V Británii sice počet případů úmrtí kvůli covidu-19 výrazně klesá, ale vládní experti si podle zpravodaje myslí, že by se tak mohlo dít i mnohem rychleji.

Anglie plánuje od 15. června zavést povinnost nosit zakrytá ústa v hromadné dopravě. Angličané budou muset nosit roušky ve vlacích, letadlech, autobusech, metru nebo na lodích. Výjimku budou mít pouze děti a lidé s dýchacími problémy. Provinilcům za porušení nařízení hrozí pokuta. Od stejného data by se naopak měly otevřít i některé další obchody.

Události, komentáře: Situace v Británii a Německu (zdroj: ČT24)

Vláda Borise Johnsona přitom od března opakovaně odmítala občanům nakázat povinné nošení roušek. Vzrušená debata na britské politické scéně se podle Vostala vede také ohledně nového zavedení čtrnáctidenní karantény pro lidi vstupující do země. Britská vláda řekla, že je ochotna toto opatření zrevidovat každé tři týdny.

British Airways se odmítly setkat s ministryní vnitra

„Největší britské aerolinky British Airways se kvůli tomuto pravidlu odmítly setkat s ministryní vnitra. Mají za to, že zavedení zákona bude znamenat velkou ránu pro britský letecký průmysl,“ popisuje zpravodaj. Podle britských vědců mají navíc taková opatření smysl pouze v zemích, kde je riziko nákazy velmi vysoké. 

Události: Situace v Británii a ve Švédsku (zdroj: ČT24)

Podle Vostala se dá čekat, že Británie brzy překroči hranici 40 tisíc obětí koronaviru. „V březnu jeden z vládních vědců řekl, že pokud počet mrtvých zůstane pod hranicí dvaceti tisíc, tak je to dobrý výsledek,“ řekl zpravodaj.

Britské úřady jsou kritizovány také kvůli tomu, že dosud nezprovoznily slibovanou vládní aplikaci, která stále zůstává ve zkušebním režimu. Lidé měli s její pomocí dostávat upozornění ohledně nakažených na své chytré telefony.

Hraniční kontrola na londýnském letišti Heathrow
Zdroj: Neil Hall/Reuters

Mohli jsme koronavirovou krizi zvládnout lépe, uvedl hlavní švédský epidemiolog

Švédsko zvolilo v přístupu ke koronaviru liberálnější přístup než většina evropských zemí, včetně těch severských. Většina škol, restaurací a dalších podniků zůstala v posledních měsících otevřená. Hlavní epidemiolog Anders Tegnell, který je architektem švédské strategie, nicméně ve středu připustil, že úřady mohly situaci řešit lépe.

Ve Švédsku s deseti miliony obyvatel se virem nakazilo více než 41 tisíc lidí a 4562 jich s covidem-19 zemřelo. Ve čtvrtek Tegnell varoval, že na rozdíl od počtu hospitalizovaných a zemřelých začal denní přírůstek počtu nakažených opět stoupat. Situace se zhoršuje hlavně na západě země mezi mladými lidmi. Obyvatele proto vyzval, aby nadále dodržovali pravidla bezpečných rozestupů.

Vláda premiéra Stefana Löfvena ve čtvrtek oznámila, že zahájí masivní testování populace a pátrání po kontaktech nakažených, na které uvolní 5,9 miliardy švédských korun (15 miliard korun). Testovat nyní hodlá všechny lidi s příznaky covidu-19.