Izraelský prezident Herzog jednal s Bidenem o Íránu i sporné justiční reformě

Za americkým prezidentem Joem Bidenem dorazil jeho izraelský protějšek Jicchak Herzog. Do vztahů mezi tradičními spojenci přitom v poslední době vnáší napětí rozšiřování židovských osad v okupovaných zónách i plán izraelské vlády na reformu justice. Herzog podle agentury Reuters po setkání uvedl, že jednání mělo řadu témat, včetně vnitropolitické situace v Izraeli. Biden předtím ujišťoval, že vazby mezi oběma zeměmi jsou pevné.

Po zhruba hodinovém jednání v Bílém domě přišel před novináře pouze Herzog, který na rozdíl od Bidena není ve své zemi šéfem exekutivy. „Probrali jsme řadu otázek, včetně íránské jaderné hrozby,“ řekl izraelský prezident. „A pochopitelně jsme také probrali vnitřní otázky v Izraeli, jak jsou důležité pro svět,“ dodal.

Izraelem už několik měsíců hýbou protesty proti justiční reformě prosazované vládou premiéra Benjamina Netanjahua, která zahrnuje i krajně pravicové a ultraortodoxní strany. Proti reformě, která by zvýšila kontrolu vlády nad soudním systémem a oslabila izraelský nejvyšší soud, se na jaře vyjádřil i Biden. Jeho kabinet kromě toho stále otevřeněji kritizuje izraelskou osadnickou politiku na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Americký prezident prohlásil, že závazek USA vůči Izraeli je silný a vazba mezi dvěma zeměmi „neporušitelná“, uvádí agentura AP. Herzog, který na domácí scéně volá po kompromisu kolem justiční reformy, zase řekl, že jeho země „prochází vášnivou debatou“. Demokracie v Izraeli ale podle něj zůstává „silná a odolná“.

Odpůrci justiční reformy přitom vyšli do ulic izraelských měst i během úterka. Na mnoha místech blokovali dopravu, shromáždili se před sídlem armády v Tel Avivu nebo před burzou. Změny v justici vnímají jako riziko pro demokracii.

Bílý dům zatím od svého loňského volebního vítězství nenavštívil premiér Netanjahu. Biden s ním ovšem v pondělí poprvé po několika měsících telefonoval, přičemž Netanjahua do Washingtonu pozval. O konkrétním termínu návštěvy se jedná.