Izraelská armáda postupuje hlouběji do pásma Gazy

Jeruzalém - Izraelské jednotky pokračují dál ve vojenské operaci v pásmu Gazy, armáda se dostává stále hlouběji na území Palestinců. Izraelci dnes z lodí namířili na pásmo Gazy další střely, útok zabil nejméně 18 Palestinců. Největší ztráty od počátku pozemní operace utrpěla i samotná izraelská armáda, když omylem trefila tankovou střelou své vojáky. Tři z nich zemřeli.

Už 11 dní bojuje izraelská armáda proti radikálům Hamasu v pásmu Gazy, čtvrtý den trvá pozemní operace. V průběhu noci pokračovaly intenzivní boje ve správním středisku oblasti v Gaze. Počet mrtvých se na palestinské straně vyšplhal na 564.

Izraelská armáda oznámila, že v pondělí zemřeli tři její vojáci a dalších 24 bylo zraněno při nechtěné střelbě do vlastních řad. Stalo se to, když armáda namířila protitankovou střelu na budovy na severu Gazy, oblast přitom obsadili izraelští vojáci. „Je nám líto mrtvých vojáků. Emoce pracují, ale musíme jít dál. Doufejme, že to s boží pomocí zvládneme,“ řekl obyvatel Aškelonu v Izraeli.

Situace v Gaze po 11 dnech bojů (zdroj: ČT24)

Izrael tak utrpěl v pondělí největší ztráty od počátku své pozemní ofenzivy v pásmu Gazy. Od začátku pozemních operací zahynuli celkem čtyři jeho vojáci.

V úterý umírali v pásmu Gazy další lidé. Osmnáct lidí zabily střely vypálené z izraelských lodí, které zaútočily z pobřeží v centrální části pásma Gazy. Granáty zasáhly jednu z pláží ve městě Dajr Balláh. Noční letecký raketový útok zabil ve městě Rafáh palestinskou ženu.

Izraelské útoky Hamas oplácel opět střelbou. Jenom dnes již stihl vypálit deset raket. Jedna z nich dopadla do rekordní pětačtyřicetikilometrové vzdálenosti od hranice pásma a ve městě Gedera, které leží jenom 30 kilometrů od Tel Avivu, zranila tříměsíční dítě.  

Izraelští ministři obrany a zahraničí Ehud Barak a Cipi Livniová v pondělí potvrdili, že Izrael útok nezastaví, dokud nezničí bojové schopnosti radikálního palestinského hnutí Hamas, které Gazu ovládá a ostřeluje izraelské území raketami.

OSN: V Gaze je děsivá humanitární krize

Humanitární situace v pásmu se mezitím rapidně zhoršuje, v tuhé zimě lidé nemají vodu, potraviny ani palivo. OSN odhaduje, že bez elektrického proudu je milion obyvatel. Do pásma vjel přes egyptskou hranici humanitární konvoj s potravinami a léky. Zásoby totiž docházejí i v nemocnicích a ranění nedostávají odpovídající péči. Izraelská strana však tvrzení o humanitární krizi odmítá s tím, že do Gazy pouští vozidla s humanitární pomocí.