IS údajně zabil pětici mužů za špionáž pro Brity, Camerona nazval „idiotem“

Teroristé z Islámského státu (IS) zveřejnili nové video s vraždou rukojmích. Tentokrát jde o pětici mužů, která se měla provinit špionáží pro Británii, píše na webu list Independent. Radikálové nazývají britského premiéra Davida Camerona „idiotem“ a vyhrožují mu kvůli náletům v Sýrii. „Islámský stát jednoho dne napadne vaši zemi, kde zavládne právo šaría,“ říká ozbrojenec na videu, jehož pravost se zatím nepodařilo nezávisle ověřit.

Na záběrech, které podle Independentu zřejmě zveřejnila skupina, jenž se stará o propagandu v syrském městě Rakká, se objevuje pět osob v oranžových kombinézách. Všichni se následně přiznají ke špionáži pro Londýn.

Jeden z mužů tvrdí, že měl vyzradit místo, kde operují oddíly IS. Několik „odsouzených“ prohlašuje, že je z Rakká, další údajně pocházejí z libyjského Benghází. K britskému původu se nehlásí nikdo z nich.

Rukojmí klečí před pěti radikály, kteří hovoří s britským přízvukem a tvrdí, že je britská vláda opustila. Maskovaný islamista pak říká: „Toto je vzkaz pro Davida Camerona.“ Načež britského premiéra pasuje na „idiota“ a „otroka Bílého domu“.

Video IS s vraždou údajných špionů
Zdroj: ČT24

„Tuhle válku prohrajete“

Podle radikála je Cameron stejně hloupý a arogantní jako jeho předchůdci Gordon Brown a Tony Blair. „Prohrajete tuto válku stejně, jako jste prohráli v Iráku a Afghánistánu. Vaše děti zaplatí za vaše činy,“ dodává muž.

Video pak končí záběry na dítě ve vojenském oděvu, které s britským přízvukem mluví o zabíjení nevěřících. Britské ministerstvo zahraničí se zatím k videoklipu nevyjádřilo s tím, že jeho obsah studuje.

David Cameron
Zdroj: Stefan Wermuth/Reuters

Experti: IS chce odvést pozornost od porážky v Ramádí

Odborníci na Střední východ upozorňují na rostoucí počet propagandistických videí IS poté, co islamisté přišli o důležité irácké město Ramádí. Podle nich se radikálové snaží od této porážky odvést pozornost, píše Independent.

Británie útočí na pozice radikálů z IS v rámci mezinárodní koalice vedené Spojenými státy. Až do teroristických útoků v Paříži ale cílila pouze na islamisty v Iráku – po atentátech zákonodárci posvětili rovněž vojenskou akci v Sýrii.

Experti BBC připouštějí, že vedení takzvaného Islámského státu se snaží najít náhradu za Džihádistu Johna – Brita kuvajtského původu, který měl na svědomí smrt několika britských rukojmí a kterého Britové při vojenské operaci v polovině listopadu zlikvidovali.
Ivan Kytka
Spolupracovník ČT
Boje u Ramádí
Zdroj: Reuters/Stringer

IS zaútočil na iráckou základnu – obětí je nejméně dvanáct

Teroristé z IS se v neděli přihlásili k sebevražednému útoku na bývalou americkou základnu Speicher, která se nachází poblíž iráckého Tikrítu. Podle BBC zemřelo nejméně dvanáct členů iráckých bezpečnostních sil a dalších dvacet vojáků je zraněných.

Podle iráckého ministra obrany radikálové zintenzivnili sebevražedné atentáty poté, co se iráckým silám podařilo dobýt zpět Ramádí. Na základně Speicher zmasakroval IS až 1700 šíitských vojáků během ofenzivy v červnu 2014.