Írán prý díky Rusku modernizuje svou protiletadlovou obranu

Tel Aviv - S odvoláním na nejmenovaný vysoce postavený izraelský armádní zdroj dnes agentura Reuters informovala, že Írán bude mít do konce roku protiletadlový systém ruské výroby, který může využít k obraně proti případným leteckým útokům na své jaderné provozy. První sada raket S-300 (v NATO nazývaná SA-10 Grumble) by měla podle tohoto zdroje do Íránu dorazit v září.

Mobilní vícekanálový protiletadlový systém S-300 je srovnatelný s americkým systémem Patriot a je účinný proti raketám s plochou dráhou letu. Může zasáhnout až 100 cílů najednou a mířit na letadla vzdálená 120 kilometrů.

Íránci získali v minulosti z Ruska už střely typu země-vzduch TOR-M1 a loni v prosinci oznámili, že s Ruskem uzavřeli dohodu na dodávku raket S-300, což však Moskva popřela.

Americký ministr obrany Robert Gates v červenci v odpovědi na dotaz, zda je pravděpodobné, že Íránci získají tuto zbraň, řekl, že je to podle jeho informací „v blízké době velmi nepravděpodobné“. Podle izraelského zdroje ale dohoda počítá s tím, že systém bude dodán do konce letošního roku.

Írán několik let odmítá zastavit obohacování uranu, k čemuž se ho svět zatím snaží přinutit sankcemi a vyjednáváním, protože panuje podezření, že Íránci pracují na jaderné zbrani. USA ani Izrael nepřestávají hovořit i o možnosti vojenského řešení sporu.