I měsíc po povodních chybí na některých místech Německa pitná voda. Berlín slibuje pomoc

Události: Německo měsíc po povodních (zdroj: ČT24)

Přesně měsíc uplynul od nejhoršího dne ničivých záplav v západním Německu. V některých místech ještě stále odstraňují následky pohromy, která si vyžádala 180 obětí. Rekonstrukce postižených oblastí bude trvat léta a centrální vláda slibuje masivní fond obnovy.

Silně zasaženo bylo například i Dernau. Městem se před měsícem prohnala řeka Ahr a nechala za sebou zkázu, která je ve městě viditelná i po čtyřech týdnech. Elektrický proud běží jenom z části, dodávky zemního plynu vůbec a také dodávky pitné vody a kanalizace fungují velmi omezeně.

„Zatím jsme nedostali od města žádnou pomoc. A máme málo informací, co bude dál,“ stěžuje si na neutěšenou situaci obyvatelka Dernau. Berlín a spolkové země ale slibují, že masivní pomoc je na cestě. Společně vytvořily fond obnovy, zdevastované oblasti má zpátky na nohy postavit v přepočtu přes 750 miliard korun. 

Padlo také první obvinění ze zabití

Nejde ale jen o materiální škody, při povodních bylo zmařeno také 180 lidských životů. Podle některých názorů zbytečně. Německý systém včasného varování je terčem kritiky domácích i zahraničních odborníků, a padlo už také první obvinění ze zabití z nedbalosti. Před soud míří okresní úředník, který údajně nařídil evakuaci pozdě, přestože měl k dispozici varování meteorologů.

Záplavy zřejmě výrazně promluví i do nadcházejících voleb, které už za pět týdnů rozhodnou o novém kancléři. A pokud se jím nestane dosavadní favorit, pak mimo jiné i kvůli svému vystupování během povodní. Předseda CDU Armin Laschet se totiž po nešťastném žertování před objektivy kamer při návštěvě poničených oblastí dál propadá v průzkumech veřejného mínění.