Gruzínský moderátor nadával v přímém přenosu Putinovi do zrůd. Vláda se omlouvá, Kreml vrtí hlavou

Události: Gruzínský moderátor nadával Putinovi (zdroj: ČT24)

Bouřlivou reakci v Kremlu vyvolal moderátor nedělního pořadu gruzínské televize Rustavi-2, který v přímém přenosu sprostě nadával Vladimiru Putinovi. Ruského prezidenta nazval mimo jiné „zrůdou“ či „nebohým stvořením“. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov to označil za nepřijatelné a ostudné. Výroky moderátora odsoudila i gruzínská diplomacie. Ředitel televize se omluvil, moderátora však vyhodit nechce.

Populární moderátor Georgij Gabunija v neděli zahájil svůj pořad nadáváním Putinovi v ruštině. Ruského prezidenta označil v přímém přenosu za „neřáda“, „zrůdu“ a „psí h…o“.

„Okupant“ a jeho „otroci“ by měli opustit Gruzii, uvedl v odkazu na ruskou přítomnost v Abcházii a Jižní Osetii. „V naší krásné zemi není místa pro tak ubohé stvoření, jako jsi ty,“ prohlásil a mimo jiné Putinovi a jeho rodičům popřál, ať „hoří v pekle“.

Televizní stanice Rustavi-2, která je spřízněná s opozicí, vzápětí musela na několik hodin přerušit vysílání kvůli rozhořčenému davu u svého sídla.

Demonstranti se podle ruského listu Kommersant obávali, že Putin by na „strašné urážky svých zesnulých rodičů“ mohl odpovědět rozpoutáním války, a to tím spíše, že ruské tanky v separatistické Jižní Osetii jsou od Tbilisi vzdáleny jen 40 kilometrů.

Televizi podle ruského deníku také opustilo několik novinářů, kteří demonstrantům říkali, že nechtějí vyprovokovat nový válečný konflikt.

Politici vládního tábora urážení Putina kritizovali jako provokaci. Gruzínský premiér Mamuka Bachtadze označil incident za vážné ohrožení bezpečnosti. Podle gruzínské diplomacie jde o snahy destabilizovat situaci. 

Ostuda, míní Putinův mluvčí

„Pokud jde o urážky na adresu naší země a našeho prezidenta, samozřejmě je považujeme za naprosto nepřijatelné a rozhodně je odsuzujeme,“ konstatoval Putinův mluvčí.

Chování moderátora podle Peskova buď vyprovokoval kdosi, kdo si přeje ještě více zkomplikovat rusko-gruzínské vztahy, nebo jde o důsledek „naprosté nepříčetnosti“. Každopádně šlo o chování nehodné gruzínského národa s jeho dávnou historií a bohatou kulturou; „to, co se stalo, je pro Gruzínce velká ostuda,“ usoudil Peskov.

Kreml nicméně zaznamenal, že celé gruzínské vedení – prezidentka, premiér a předseda parlamentu – počínání gruzínského novináře odsoudilo, podotkl mluvčí ruského prezidenta. Podle gruzínské diplomacie nemělo toto vystoupení nic společného se svobodou slova,
ruská diplomacie je odsoudila jako „výstřelek nejhoršího darebáctví“.

Rusko-gruzínské vztahy jsou napjaté od krátké války, kterou za Saakašviliho vlády svedli Gruzínci a Rusové v srpnu 2008 o separatistickou provincii Jižní Osetie. Konflikt skončil vítězstvím Moskvy.

Protivládní a protiruské protesty trvají už přes dva týdny

Olej do ohně minulý měsíc přilila návštěva ruských poslanců v Tbilisi, z nichž jeden usedl do křesla předsedy gruzínského parlamentu. To si opozice vyložila jako provokaci. Dav demonstrantů se pokusil vtrhnout do sídla parlamentu, policie k jejich rozprášení použila slzný plyn, vodní děla i gumové projektily. Média referovala o 240 zraněných a třech stovkách zatčených.

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová později označila Rusko za „nepřítele a okupanta“ a naznačila, že v pozadí protestů stojí „pátá kolona“ Moskvy. Naopak Moskva kritizovala „radikální gruzínské politiky“ za to, co označila za „protiruskou provokaci“.

Protiruské a protivládní demonstrace tuto neděli pokračovaly sedmnáctým dnem. Putin v reakci zakázal ruským aerolinkám létat do Gruzie.