Ruský poslanec pobouřil Gruzínce. Rozlícený dav chtěl vtrhnout do parlamentu

Tisíce lidí se v gruzínské metropoli Tbilisi pokusily vtrhnout do sídla parlamentu, podařilo se to několika desítkám z nich. Policie do demonstrantů před budovou střílela gumovými projektily a nasadila také slzný plyn, načež se většina protestujících rozešla. Důvodem k protestu se stalo pobouření, které vyvolal ruský poslanec Sergej Gavrilov tím, že během jednání meziparlamentní unie pravoslavných usedl do křesla předsedy gruzínského parlamentu a pronesl řeč v ruštině.

„V tuto chvíli se účastníci protestní akce v Tbilisi prodrali do budovy parlamentu. Policie, vybavená obušky a štíty, se snaží tento vpád zastavit. Je záhodno zaznamenat, že policisté obušky ani jiné donucovací prostředky nepoužívají, snaží se vyprovodit demonstranty z parlamentu pokojně,“ informoval původně server Gruzie online.

Později ale agentura Reuters napsala, že policie po protestujících před budovou parlamentu střílela gumovými projektily. Snažila se tak dav přinutit, aby se rozešel. Dva zranění protestující řekli reportérovi Reuters, že byli zasaženi.

Podle agentur policie proti demonstrantům použila také slzný plyn. Někteří demonstranti podle agentury AP drželi štíty, které zjevně vzali pořádkovým oddílům.

Nepokoje v centru Tbilisi
Zdroj: Reuters/Irakli Gedenidze

Vpád několika desítek lidí do parlamentu podle médií následoval poté, co vypršelo hodinové ultimátum opozice, aby kvůli skandálu odstoupil předseda parlamentu, ministr vnitra a šéf tajné služby.

„Gruzínský sen (politická strana, pozn. red.) přivedl ruské okupanty a nechal je usednout do křesla předsedy parlamentu. Je to facka do tváře gruzínské historie,“ tvrdí opoziční poslankyně Elene Khoshtariaová.

Rusko a Gruzii znepřátelila krátká válka v srpnu 2008, po které Moskva uznala nezávislost kavkazských odštěpeneckých provincií Abcházie a Jižní Osetie, kde udržuje své vojenské posádky. Tbilisi to označuje za okupaci.

Demonstrace v Tbilisi
Zdroj: Reuters

Na akci se podle ruské agentury TASS podíleli představitelé různých opozičních sil. Demonstranti házeli na policisty ze zvláštní jednotky, která jim přehradila cestu, lahve s vodou a další předměty. 

Po ruské poslanecké delegaci v čele s Gavrilovem při spěšném odjezdu na letiště házeli radikálně naladění demonstranti vejce.

Náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin reagoval, že Moskva je pobouřena akcemi, které podle něj mají na svědomí radikální gruzínské politické síly šířící protiruské nálady. Karasin ujistil, že Moskva bude nadále vyvíjet snahy o normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi.