Francouzským rybářům dochází peníze i odhodlání. Ale stále věří v dohodu s Británií

Horizont ČT24: Menší zisky francouzských rybářů (zdroj: ČT24)

Zatímco Francie a Británie se na ministerské úrovni stále snaží vyřešit spor o rybolovná práva, někteří francouzští rybáři už ze zoufalství zvažují i možnost, že prodají své lodě a pověsí řemeslo na hřebík.

Jeho zisky se letos propadly o šedesát procent. Svou loď v podstatě už několik měsíců dotuje. Loïc je na severu Francie první, kdo se rozhodl pro radikální řešení. „Snažili jsme se udržet, ale teď už jsme na dně. Naše práce je finančně ztrátová. A tak prodávám loď a čekám, až ten prodej dotáhnu do konce,“ říká rybář z Calais Loïc Fontaine. 

Přesto je ochotný prodej na poslední chvíli zrušit, pokud dostane od Britů licenci na práci v jejich vodách. Možnost lovit jen u francouzských břehů ho totiž připravila o většinu výdělku. A nedovede si představit, že by to tak mělo pokračovat.

„Holanďané, Francouzi, Belgičané, všichni se tísníme ve francouzských vodách. Je těžké tady společně žít úplně se všemi,“ dodal Loïc.

Kdo bude smět do britských vod?

Gaëtan měl v těchto dnech lovit mořské vlky. Jenže ti v této sezoně nabírají tuk na zimu a tráví čas na širém moři – v britských vodách. Úlovky jsou chabé a ochablá je i nálada. Francouzští rybáři jsou ve spojení i s britskými kolegy. Je jim jasné, že dohoda je v zájmu všech.

„Britové potřebují vyvážet a my se potřebujeme dostat k rybám. Všichni potřebujeme práci a toto je naše živobytí. Takže je naprosto nezbytné najít dohodu,“ filozofuje francouzský rybář z Boulogne-sur-Mer Gaëtan Delsart.

Tvrdé politické kolbiště

Politici rybáře ujišťují, že dohodu nevzdávají. Zatím se ale pro Francouze podařilo vyjednat jen několik desítek licencí na lov v britských vodách. „Měl jsem možnost mluvit s britským partnerem před dvěma dny a mohu říct, že rozpoložení je konstruktivní,“ prohlásil francouzský ministr dopravy Jean-Baptiste Djebbari.

Zato rozpoložení rybáře Hermanna je pesimistické. Na vodu sice vyráží časně zrána, ale jinak už pro něj začíná být pozdě. Patří k těm, kdo na licenci k výlovu svatojakubských mušlí u ostrova Jersey stále čeká. „A to jsme sousedé, k Britům na (ostrov) Jersey to máme kousek. Ne nadarmo od nás mají elektřinu, jsou hned naproti,“ povzdechl si rybář z Grainville Hermann Outrequin. 

Francouzští rybáři hrozí blokádami, vláda v Paříží zase sankcemi. Všichni ale stále doufají, že vzájemná provázanost britských a francouzských rybářů nakonec nad všemi spory převáží. A že jim licence – pokud přijdou včas – umožní dál vyrážet každé ráno na moře.