Francouzské místní volby přinesly vítězství opoziční levice

Paříž - Francouzská opoziční levice potvrdila v dnešním druhém kole místních a kantonálních voleb vítězství z prvního kola, dobyla řadu měst, která byla dosud v rukou vládní pravice, a bude vládnout ve většině velkých měst. Předseda vlády François Fillon ale v první reakci potvrdil, že to nebude mít vliv na vládní politiku.

Levice dnes podle prvních odhadů dostala 49,5 procenta hlasů, pravice 47,5 procenta. Mnohem významnější jsou ale pro obě strany výsledky ve velkých městech. Na jejich základě budou socialisté dál vládnout v Paříži a Lille a převezmou mimo jiné Toulouse, Štrasburk, Remeš, Caen a Amiens. Už v prvním kole bylo rozhodnuto, že jim zůstává Lyon.

Z největších měst zůstává v rukou pravicového vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP) jen Marseille, Bordeaux a Le Havre.

Volby se konaly za situace, která je pro vládní tábor nepříznivá. Veřejné mínění se začalo obracet proti prezidentu Nicolasi Sarkozymu a jeho vládě, protože očekávané a slibované zlepšení hospodářské a sociální situace se stále nedostavuje. Sarkozy navíc mnohé Francouze podráždil svým osobním stylem vládnutí. Opozice voliče vyzývala, aby dnešních voleb využili k vyjádření své nespokojenosti s prezidentem i s vládou.

Vedoucí představitelé socialistů v čele s Françoisem Hollandem a Ségolene Royalovou s ohledem na výsledky voleb vyzvali Sarkozyho ke změně dosavadní politiky.

Premiér Fillon ale řekl, že o kurzu vládní politiky bylo rozhodnuto v loňských prezidentských a parlamentních volbách a že nynější volby na něm nic nezmění. Prohlásil, že zahájené reformy budou pokračovat, a slíbil, že vláda dál zvýší úsilí o snížení nezaměstnanosti a zvýšení koupěschopnosti, což jsou dva hlavní zdroje starostí Francouzů.

Premiér nezmínil žádné možné změny ve vládě v důsledku těchto voleb. Podle tisku chce Sarkozy jen dílčí změny na úrovni státních tajemníků a v aparátu prezidentského paláce. Sarkozy už předem zdůrazňoval místní dimenzi voleb.

Přes porážku by změna neměla nastat ani v čele UMP. Jeho generální tajemník Patrick Devedjian řekl, že Sarkozy potvrdil, že v něj má stále důvěru. Sarkozy vedl UMP před nástupem do prezidentské funkce a nadále je považován za jeho přirozeného vůdce.