Francouzi zatkli muže, kterého spojují s útoky v Paříži

Francouzská policie zatkla v pařížském regionu devětadvacetiletého muže, který byl spjat s nedávnými útoky v centru města. Podle francouzských médií chtěl odjet do Sýrie. Ve Francii platí výjimečný stav, od útoků se uskutečnilo na 2700 razií a 360 osob skončilo v domácím vězení, připomíná agentura AFP.

Listopadové atentáty si vyžádaly 130 mrtvých a stovky zraněných. K odpovědnosti se přihlásil Islámský stát (IS). Francouzská policie stále pátrá po jednom z podezřelých atentátníků Salahu Abdeslamovi.

Za hlavního organizátora masakrů je označován Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud, který zahynul pět dní po útocích při policejním zásahu na pařížském předměstí Saint-Denis.

obrázek
Zdroj: ČT24

Strůjce atentátů zřejmě volal teroristům v Bataclanu z blízkého okolí

Podle CNN je pravděpodobné, že radikál řídil tři teroristy uvnitř klubu Bataclan, kde zemřelo 89 lidí, z blízkého okolí. Jeden ze svědků tvrdí, že Abaaouda viděl v době útoků před domem, jak křičí asi hodinu do telefonu. Podle něj byl velmi rozrušený. Když se Abaaoudovy fotografie objevily v médiích, hned vše oznámil na policii.

Další svědek podle BBC uvedl, že viděl Abaaouda v říjnu na řeckém ostrově Leros. Dosud se vědělo pouze to, že dva z teroristů, kteří útočili na stadionu Stade de France, se dostali na Leros na lodi, kterou řídili pašeráci.

Muž, jenž nevědomky prodal teroristům lístky na trajekt do Atén, přitom tvrdí, že zřejmě obsloužil i Abaaouda - od stovek dalších migrantů se prý odlišoval tím, že hovořil francouzsky.

Francouzská policie zatýkala také na severu Francie – dvě osoby jsou podezřelé, že dodaly zbraně ozbrojenci Amedymu Coulibalymu, který zaútočil v lednu na obchod s košer potravinami. Policie nyní tyto osoby vyslýchá.