Francie stále nedosáhla vrcholu epidemie nemoci COVID-19, hlásí přes deset tisíc úmrtí

Francie stále nedosáhla vrcholu epidemie nemoci COVID-19 (zdroj: ČT24)

Hovořit o uvolňování opatření v boji proti koronaviru není dle francouzského ministra zdravotnictví Oliviera Vérana na místě, protože v zemi epidemie ještě není na vrcholu. Francie má podle posledních údajů z úterý přes deset tisíc úmrtí na COVID-19. Co do počtu obětí je nyní Francie čtvrtou nejhůře postiženou zemí po Itálii, Španělsku a USA.

Za uplynulý den zemřelo v nemocnicích a domovech pro seniory 1417 lidí, výrazně více než v pondělí. Bilance se tak zvýšila výrazně více než v pondělí, kdy bylo nových obětí 833. 

Počet potvrzených případů nákazy vzrostl od pondělka o 3777 na 78 167. V domovech pro seniory je k úternímu večeru hlášeno 30 902 infikovaných.

„Jsme stále ve fázi epidemie, ve které se situace zhoršuje,“ uvedl Véran. Omezení podle něj budou trvat tak dlouho, jak bude potřeba. „Musíme být trpěliví. Naše trpělivost zachraňuje životy,“ dodal Véran.

Omezení pohybu v rámci celostátní karantény ve Francii trvá již tři týdny a v platnosti by mělo zůstat přinejmenším do 15. dubna.

Opatření ještě přitvrdí

Navzdory hlasům volajícím po zmírnění omezení se mnohde opatření naopak zpřísňují. Například pařížský policejní prefekt Didier Lallement oznámil, že bude od středy zakázáno v hlavním městě mezi 10:00 a 19:00 sportování na veřejnosti. Zaběhat si do parku či vyrazit na kolo budou tak moci obyvatelé Paříže jen ráno nebo večer, kdy je podle prefekta „nával v ulicích nejmenší“.

Zpravodaj České televize Jan Šmíd uvedl, že pro francouzské politiky představuje náhlý nárůst počtu nakažených více než nepříjemné překvapení. „Nebál bych se mluvit o šoku. Karanténa zde nepolevuje, ale naopak přitvrzuje. V Nice bude povinné nosit roušky, v Paříži bude omezeno sportování.“ Že by se děti vrátily brzy do škol, je podle něj nepravděpodobné.

„V jednom městě na severu Francie je zakázáno plivat na zem pod pokutou 70 eur. Souvisí to s tím, že by se virus lehce mohl dostat z boty a infikovat majitele,“ dodal. 

Nová čísla o počtu obětí znamenají prudší nárůst bilance než v několika předchozích dnech, napsala agentura Reuters. Více obětí COVID-19 než Francie hlásí pouze Spojené státy, Španělsko a Itálie. Agentura AFP zároveň podotýká, že růst počtu pacientů napojených na přístroje zajišťujících základní životní funkce byl v posledním 24hodinovém období nejslabší od 17. března. 

Události ČT: Zdravotní stav Borise Johnsona, přísnější opatření na Slovensku a ve Francii (zdroj: ČT24)