Filipíny se stále potýkají s důsledky tajfunu. Nový sesuv půdy pohřbil tři desítky domů

Nejméně 21 lidí ve čtvrtek zahynulo a více než šedesát se pohřešuje po dalším mohutném sesuvu půdy na Filipínách. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní úřady. Sever země se stále vzpamatovává ze sobotního řádění tajfunu Mangkhut, při kterém podle nejnovější bilance zemřelo 88 lidí a desítky dalších jsou nezvěstné.

Čtvrteční sesuv postihl po rozbřesku dvě vesnice v okrese Naga v centrální provincii Cebu a pohřbil asi třicet domů. Z bahna se podařilo vyprostit sedm zraněných a je naděje, že pod sesuvem jsou i další přeživší. Některým zasypaným se totiž podařilo odeslat SMS zprávu s prosbou o pomoc. Záchranáři po nich horečně pátrají.

Co způsobilo čtvrteční sesuv půdy nedaleko přístavního města Naga, není jasné. Někteří z místních obyvatel se domnívají, že vápencové lomy poškodily svah hory tyčící se nad jejich vesnicemi.

„Bylo to jako zemětřesení, slyšeli jsme hlasité dunění a všichni jsme vyběhli ven,“ vypověděla třiapadesátiletá obyvatelka jedné z postižených obcí Cristita Villarbaová. Ona s mužem a třemi dětmi vyvázla z neštěstí bez zranění. Pod sesuvem ale zmizel dům jejího staršího bratra Laura, ve kterém žilo víc než tucet členů jeho rodiny včetně vnoučat.

Starostka města Naga Kristine Vanessa Chiongová potvrdila, že pohřešováno je nejméně 64 lidí. „Opravdu doufáme, že stále máme naději najít je živé,“ řekla.

Následky tajfunu Mangkhut ve městě Tuguegarao
Zdroj: ČTK/AP/Aaron Favila

Desítky lidí se stále pohřešují

Neštěstí se stalo jen pár dní poté, co sever Filipín zdevastoval tajfun Mangkhut. Ten připravil o život nejméně 88 lidí a desítky dalších se stále pohřešují.

Většina z pohřešovaných pochází z okresu Itogon, kde sesuv půdy zaviněný silnými lijáky o víkendu zasypal opuštěnou budovu, kam se ukryli horníci s rodinami. Podle filipínských úřadů horníci nelegálně těžili zlato v místním dole, který byl v 90. letech uzavřen kvůli ochraně životního prostředí. Budovu využívali jako provizorní modlitebnu.

Tajfun Mangkhut byl podle síly větru nejsilnější bouří ve světě od začátku letošního roku. V sobotu udeřil na filipínský ostrov Luzon a způsobil rozsáhlé záplavy v tamních zemědělských oblastech, odkud pochází značná část filipínské produkce rýže a kukuřice. Živel strhával střechy domů, vyvracel stromy a porážel sloupy elektrického vedení.

Tajfun Mangkhut z družice
Zdroj: APTN