Fiasko s dohodou? Obří krize to není, kritikům vadí, že je irská pojistka ústupek, míní britský velvyslanec v ČR

Britský velvyslanec v ČR: V Británii nejde o obří krizi, je to nejistota kolem irské pojistky (zdroj: ČT24)

Britská vláda, ani většina parlamentu si nepřejí odchod z Evropské unie bez dohody, zdůraznil v pořadu Události, komentáře britský velvyslanec v ČR Nick Archer. Podle něj se nejedná o větší politickou krizi, problém představuje jeden ústupek v podobě irské pojistky. „Mnoho poslanců poprvé uvidělo realitu takovou, jaká skutečně je,“ hodnotí diplomat neúspěch britské vlády s brexitovou smlouvou. Podle Archera by mělo stačit ujistit kritické poslance, že Británie nezůstane na jednotném evropském trhu navždy.

Britský parlament minulé úterý jasně odmítl brexitovou dohodu vyjednanou premiérkou Theresou Mayovou. Od té doby panuje v Británii i v EU značná nejistota. „Co chceme, se dozvíme v úterý. Chceme zjistit, pro co by parlament byl schopen hlasovat,“ prohlásil Archer.

Právě příští úterý má dolní i horní komora parlamentu projednávat alternativy. Do brexitu přitom zbývají jen dva měsíce. Podle původního plánu opustí Spojené království osmadvacítku už 29. března.

„Víme, že s většinou té dojednané dohody není problém. Problém je s takzvanou (irskou) pojistkou. Není to problém, který by se týkal budoucího uspořádání s Irskem, je to spíš otázka toho, že to je ústupek, který jsme se rozhodli udělat, v důsledku kterého Británie de facto je na neurčitou dobu v jednotném trhu pro zboží,“ upozornil velvyslanec.

Zdůraznil ale, že nejde o „obrovskou krizi“, která by se týkala celé rozvodové smlouvy. „Je to jen velmi konkrétní obava ohledně jednoho velmi konkrétního aspektu,“ je přesvědčen Archer. Takzvaný plán B proto podle něj nemůže být nějak radikálně jiný. „Pro naše poslance, které trápí, že bychom mohli zůstat v jednotném trhu, potřebujeme trochu víc ujištění,“ míní diplomat.

Největší obavy teď mají firmy i jednotlivci z neuspořádaného odchodu Británie bez dohody. Vláda i valná většina britských poslanců je ale proti takovému rozvodu, zdůraznil Archer. Podle něj je nyní klíčové, že Mayová konzultuje situaci se zákonodárci a naslouchá jejich názorům.

Zmínil také možnou flexibilitu na straně Bruselu. „Věřím, že naši evropští partneři to budou ochotni využít, pokud to povede k silnějšímu partnerství mezi Británií a Evropou. Což chceme všichni,“ prohlásil velvyslanec.

Londýn podle něj nechce brexit odkládat. „Nechceme odkládat článek 50, nechceme odcházet bez dohody. Zcela jasně nebude docházet k zásadnímu přepsání vyjednané dohody,“ konstatoval Archer s tím, že předložené dodatky budou hlavně cílit na ujištění kritiků, že členství v jednotném trhu pro zboží nebude trvat věčně.

„Je tu velká touha (v EU) zajistit, že naše vztahy budou i v budoucnosti velmi blízké, a to nejlépe získáme tak, že odejdeme vyjednaným způsobem. Na začátku byla tendence říkat, že to je britský problém, že to Britové odejdou bez dohody, ale víme to tady v ČR, vědí to v Německu i v Paříži, že tohle by byl problém pro celou Evropu,“ podotkl Archer s tím, že je třeba „trochu dobré vůle“.

Osmapadesátiletý diplomat působí ve službách ministerstva zahraničí na různých pozicích od roku 1983. V letech 2006–2008 byl vysokým komisařem (obdoba velvyslance) na Maltě, v letech 2008–2012 velvyslancem v Dánsku. Je ženatý s Ericou Powerovou, mají spolu syny Alexandera a Christiana.

Nový britský velvyslanec Nicholas Archer
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK