Europoslancům vadí odložení celních kontrol v Severním Irsku, o dohodě s Británií hlasovat nebudou

Události: Europoslanci o dohodě s Británií hlasovat nebudou (zdroj: ČT24)

Evropský parlament zatím nebude hlasovat o dohodě mezi Evropskou unií a Velkou Británií. Tu měl podle původních předpokladů schvalovat právě na březnovém plenárním zasedání. Šéfové parlamentních skupin o tom rozhodli v reakci na oznámení Londýna, že odloží dohodnuté zavedení celních kontrol v Severním Irsku. Někteří europoslanci tvrdí, že dokud Británie nezačne vzájemnou dohodu o hranicích respektovat, nejsou ochotni provizorně platící obchodní smlouvu schválit.

Poslanci měli původně čas na odhlasování rozvodové smlouvy mezi Londýnem a Unií do konce února. Evropští poslanci ale stále nerozhodli, a není jisté, kdy by hlasovat měli. Podle zpravodaje ČT v Bruselu Lukáše Dolanského se zatím zdá, že definitivním termínem by mohl být konec dubna. Hlasovalo by se tak o dva měsíce později, než se původně plánovalo.

„Je to i velká komplikace pro Evropskou komisi, která musela u Britů požádat o výjimku, aby souhlasili s prodloužením tohoto termínu. Na Britských ostrovech se to neobešlo bez určitého sarkasmu,“ říká zpravodaj.

Komise musela přiznat, že europarlament momentálně nemá dostatek času na posouzení dohody, která by se musela přeložit do všech 28 jazyků a musela by projít všemi výbory. I proto Britové poněkud sarkasticky poukázali na složitou evropskou byrokracii. 

Odložení hlasování by mohlo podle Dolanského působit problémy. Kooperace mezi EU a Británii se totiž stále pohybuje v rámci provizorní smlouvy. „Poslanci to vysvětlují zaprvé technickou náročností a byrokratickými překážkami, na druhou stranu ale také přiznávají, že je to také do určité míry politická hra,“ vysvětluje Dolanský. Část Evropského parlamentu podle něj nesouhlasí s tím, že se smlouva může pouze schválit, ale nijak poupravovat.

Hádka ohledně celních kontrol

Mezi Bruselem a Londýnem se také rozhořela hádka o to, zda Londýn tuto smlouvu porušuje či nikoli. Británie ve středu unijním představitelům oznámila, že až do začátku října prodloužila ochrannou lhůtu pro kontroly některých potravin a zemědělských produktů směřujících do Severního Irska. Chce tím usnadnit obchod mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království.

Evropská komise se proti tomuto přístupu ostře ohradila a označila jej za jednostranné porušení předloni schválené dohody o odchodu Britů z EU. Brusel pohrozil, že pokud Britové na tomto prodloužení budou trvat, může se přejít i k právním krokům. Tento rozkol by mohl značně ohrozit dubnové hlasování.

Kdyby se dohodu skutečně nepodařilo odhlasovat, způsobilo by to dle Dolanského obrovské problémy. „Už s dosavadní provizorní smlouvou mají britští podnikatelé velké potíže. Představme si, co by se dělo, kdyby ani taková smlouva neexistovala. Mohlo by to dospět až tak daleko, že by Britové potřebovali víza k tomu, aby se do Evropy vůbec mohli podívat.“