Ekvádorský prezident přehodnotí zrušení dotací na pohonné hmoty

Ekvádorský prezident Lenín Moreno přehodnotí rozhodnutí o zrušení dlouholetých státních dotací benzinu a nafty, proti němuž v zemi protestují domorodí obyvatelé. Nenaznačil ale, že by se jej chystal vzít zpět. Informovala o tom agentura Reuters. Po 11denních protestech se v neděli poprvé sejde k jednání ekvádorská vláda a představitelé domorodých organizací. S odkazem na společné sdělení OSN a katolické církve o tom informovala agentura AFP.

V televizním projevu k národu Moreno dodal, že ve velké části hlavního města Quito je poté, co v něm kvůli srážkám mezi demonstranty a policií vyhlásil zákaz vycházení, klid. Nařízení ale zůstane prozatím v platnosti. Jako ústupek protestujícím ale prezident oznámil, že navrhne, aby soukromé firmy zaměstnancům měsíčně vyplácely bonus 20 dolarů (467 korun).

Demonstranti v hlavním městě Quito v sobotu vnikli do sídla tamní televizní stanice Teleamazonas a do sídla deníku El Comercio. S odkazem na tato média o tom informovala agentura AFP. Teleamazonas přerušila program, aby mohla o útoku informovat. Na obrazovce se tak objevily záběry rozbitých oken, hořícího vozu a velkého množství policistů. Stanice evakuovala 25 zaměstnanců, podle AFP si útok ale nevyžádal žádná zranění. El Comercio pak na svém webu informoval o napadení neznámou skupinou lidí. 

Ekvádor již jedenáctým dnem sužuje závažná sociální krize, kterou vyvolalo oznámení hospodářských reforem, které prezident Moreno vyhlásil minulý týden v úterý. Tamní vláda je slíbila zavést výměnou za půjčku ve výši 4,2 miliardy dolarů (asi 98 miliard korun) dojednanou s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). 

Podle Reuters připomíná město válečnou zónu. Policie pálila proti demonstrantům granáty se slzným plynem, na ulicích v sobotu hořely ohně, všude se válejí cihly, silnice vedoucí na mezinárodní letiště jsou zablokované.  

Kvůli protestům, které si vyžádaly už nejméně šest obětí na životech a 2100 zraněných, vyhlásil prezident ve čtvrtek dvouměsíční výjimečný stav, který posléze ústavní soud zkrátil na 30 dnů. Počátkem týdne se Moreno spolu s vládou dokonce z bezpečnostních důvodů dočasně uchýlil mimo hlavní město.

Starosta Quita: Vláda zákon „zanalyzuje“

Moreno dosud opakovaně odmítl balíček opatření stáhnout, a stejně tak předáci demonstrantů nebyli ochotni vést přímá jednání s hlavou státu. Starosta Quita vzápětí po prohlášení předáků domorodců o ochotě jednat v místní televizi Ecuavisa uvedl, že Morenova vláda „zanalyzuje“ zákon, kterým byly dotace na paliva zrušeny.

Demonstranti v uplynulých dnech zablokovali činnost řady ropných vrtů po celé na nerosty bohaté zemi, čímž podle prohlášení ministerstva energetiky celkově snížili těžbu o 1,19 milionu barelů. Z bezpečnostních důvodů vedení měděného dolu vlastněného čínskou společností oznámilo, že preventivně omezuje těžbu.