Egyptští beduíni podle CNN čile obchodují s orgány utečenců

Aríš (Egypt) – Americká televize CNN přinesla zprávu o stovkách afrických uprchlíků, kteří se údajně stávají obětmi obchodu s lidskými orgány v poušti na Sinajském poloostrově v Egyptě. Za vším údajně stojí beduíni pašující utečence přes hranici do Izraele a zkorumpovaní egyptští lékaři. Jejich oběti pocházejí především ze Súdánu, Etiopie nebo Eritreje.

CNN ve vysílání zveřejnila fotografie získané od egyptské organizace na ochranu lidských práv. Na záběrech jsou těla údajných uprchlíků s chybějícími orgány. Mrtvoly byly nalezeny na Sinajském poloostrově se známkami rozsáhlých operačních zásahů. Egyptské úřady se k této záležitosti zatím oficiálně nevyjádřily.

Podle šéfa organizace Hamdího Azzazího v brutálním zneužívání uprchlíků figurují zkorumpovaní lékaři, kteří neváhají provádět operace přímo v poušti s pomocí mobilních operačních stanů a sterilních chladicích boxů. Své oběti údajně omráčí a v polních podmínkách pouště jim odeberou orgány. Poté byli prý těžce poranění uprchlíci ponecháni svému osudu a zemřeli. Cena za jeden orgán začíná na 20 tisíc dolarech (zhruba 376 tisíc korun), řekl CNN jistý beduín, který se prý aktivně podílel na tomto obchodu.

Po příchodu do Izraele někteří afričtí uprchlíci vyprávěli, že v pouštních táborech na Sinaji působí obchodníci s lidskými orgány, kteří jim hrozili, že jim odejmou orgány. Mluvčí izraelské humanitární organizace Lékaři za lidská práva (PHR) Jael Maromová dnes řekla, že na klinice v Tel Avivu vyslechla výpovědi o násilném odnímání orgánů od 27 uprchlíků. Konkrétní důkazy ale nejsou k dispozici.

„Víme, že pašeráci systematicky zajímají uprchlíky jako rukojmí a požadují za ně horentní výkupné,“ řekla dnes Maromová agentuře DPA. Mluvila o „táborech mučení“ na Sinajském poloostrově. „Systém funguje tak, že uprchlíci zažívají těžké násilí a pak volají svým příbuzným, aby je vykoupili.“ Podle údajů izraelského imigračního úřadu přišlo od začátku letošního roku do země ilegálně přes Sinajský poloostrov přes 10 tisíc uprchlíků. Loni jich bylo celkem přes 14 tisíc.