Dvě nehody hotelových lodí: V Bavorsku umírali lidé, na Slovensku bez zranění

Dvě lodní nehody se staly krátce po sobě na Dunaji, resp. průplavu, který ho propojuje s Mohanem. V noci havarovala u bavorského města Erlangen hotelová loď s asi 230 lidmi na palubě. Dva členové posádky zemřeli. Bez zranění se potom ráno obešla nehoda výletní lodi, která narazila do břehu nedaleko Bratislavy. Podle slovenského ministra dopravy byl kapitán opilý.

Tragická nehoda v Erlangenu se stala kolem půl druhé v noci. Loď Viking Freya, která se plavila pod švýcarskou vlajkou, narazila do mostní konstrukce. Kabinu lodivoda v horní části lodi náraz smetl.

Uvnitř byl zástupce kapitána, který lodi v době neštěstí velel, a jeden námořník. Oba zahynuli. Nikdo další zranění neutrpěl.

Zničená část lodi Viking Freya, která havarovala v Erlangenu
Zdroj: Marcus Weier/News5/ČTK/DPA

Viking Freya narazila do betonové konstrukce silničního mostu. Souběžně s ním vede ještě železniční most, loď tak zůstala uvězněná pod oběma. Na místě zatím zůstává, úřady o vyproštění zatím nerozhodly. 

Podle policejní mluvčí mělo plavidlo zamířit z Erlangenu, kterým vede průplav Rýn–Mohan–Dunaj, do Budapešti. Nakonec plavba skončila pod mostem, kde 180 cestujících a 49 členů posádky čekalo čtyři hodiny. Až ráno je záchranáři odvedli po speciálně postavené lávce na břeh. Na místo dorazilo na 200 záchranářů. Lodní provoz na kanálu Mohan–Dunaj byl do odvolání zastaven.

Podobná loď havarovala i na Slovensku

Jen o několik hodin později se stala další nehoda podobné lodi přímo na Dunaji. U obce Vojka nedaleko Bratislavy narazila do břehu hotelová výletní loď Anesha plující pod švýcarskou vlajkou, na jejíž palubě bylo 150 lidí.

Plavidlo dlouhé 130 metrů se během plavby otočilo přídí ke břehu a narazilo do něj. Podle agentury TASR se nehoda obešla bez zranění a cestující mohli zůstat na lodi. Do nemocnice však záchranáři odvezli kapitána, jemuž se udělalo špatně. Podle ministra dopravy Arpáda Érseka u něj testy prokázaly alkohol v krvi.

Podobně jako loď, která havarovala v Německu, mířila Anesha do Budapešti. V plavbě navzdory poškození po nehodě pokračovala.

Tragická nehoda lodi Viking Freya v bavorském Erlangenu
Zdroj: ČTK/DPA/Nicolas Armer

Podobná loď havarovala i na Slovensku

Jen o několik hodin později se stala další nehoda podobné lodi přímo na Dunaji. U obce Vojka nedaleko Bratislavy narazila do břehu hotelová výletní loď Anesha, která se rovněž plavila pod švýcarskou vlajkou. Na její palubě bylo 150 lidí.

Plavidlo dlouhé 130 metrů se během plavby otočilo přídí ke břehu a narazilo do něj. Podle agentury TASR se nehoda obešla bez zranění a cestující mohli zůstat na lodi. Do nemocnice však záchranáři odvezli kapitána, jemuž se udělalo špatně. Podle ministra dopravy Arpáda Érseka u něj testy prokázaly alkohol v krvi.

Podobně jako loď, která havarovala v Německu, mířila Anesha do Budapešti. V plavbě však po nehodě navzdory poškození pokračovala.