Drozd eviduje asi sto Čechů v afrických zemích, které jsou zasaženy mpox

Zhruba stovka Čechů se v současnosti pohybuje v afrických zemích zasažených virem mpox. Vyplývá to z dat aplikace Drozd, kterou provozuje ministerstvo zahraničí. Celkově je na africkém kontinentu bezmála pět tisíc Čechů. Většinou jsou ale v turistických resortech. Na seznamu zemí představujících riziko je teď podle Afrického centra pro kontrolu nemocí dvanáct států zejména ze střední Afriky. Od roku 2022 se případy nemoci, dříve známé jako opičí neštovice, objevily už ve 116 státech po celém světě.

Podle dat ze systému Drozd, která poskytlo ministerstvo zahraničí, na území afrického kontinentu přebývá více než 4,7 tisíce občanů České republiky. „Drtivá většina se nachází v Egyptě, kde je 2745 lidí, a v Tunisku, kde jich pobývá kolem patnácti set. V těch méně turisticky oblíbených zemích se oproti tomu bavíme o jednotkách,“ upřesňuje Mariana Wernerová z tiskového oddělení ministerstva zahraničí.

V turisticky oblíbených zemích, jako je Egypt, Maroko nebo Jižní Afrika, je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) riziko nakažení vnímáno jako mírné. Podle českého resortu zdravotnictví by se ale i tak nemělo podceňovat. Doporučuje proto cestovatelům věnovat pozornost prevenci, a to včetně možnosti očkování.

V současné době je virem mpox nejvíce zasažená Demokratická republika Kongo. Zde se podle dat z aplikace nachází pouze jeden Čech. V ostatních rizikových státech přebývá nyní zhruba stovka Čechů.

WHO vyhlásila nejvyšší stupeň pohotovosti

WHO společně s Evropským centrem pro prevenci a kontrolu nemocí v následujících dnech vyhodnotí aktuální rizika spojená s šířením mpox a vydá případná doporučení. Těmi se následně bude zabývat i ministerstvo zdravotnictví, které momentální situaci sleduje.

Minulou středu vyhlásila WHO nejvyšší stupeň pohotovosti, a to v reakci na zhoršující se situaci v Demokratické republice Kongu. Tam bylo od začátku tohoto roku nahlášeno téměř osmnáct tisíc případů, z nichž přes pět set skončilo smrtí. Zároveň se poprvé objevil případ agresivnější formy viru mimo území Afriky, a to ve Švédsku. Případy nákazy, tentokrát ale slabší variantou viru, se mimo Afriku objevily už v roce 2022.