Dotování benzinu má v Nigérii skončit. Rozhodnutí nového prezidenta vyhnalo ceny nahoru

Horizont ČT24: Nigérie se potýká s prudkým růstem cen benzinu (zdroj: ČT24)

Nigérie je největší ekonomikou Afriky. A také jedním z největších producentů ropy na tomto kontinentě. Navzdory svému bohatství ji země není schopna rafinovat a benzin a naftu desítky let dováží. Od sedmdesátých let navíc pohonné hmoty nigerijským řidičům štědře dotuje. S tím chce skončit nový prezident Bola Tinubu. Odkdy přesně, není jasné. Spekuluje se o 30. červnu. Jeho rozhodnutí přesto způsobilo v zemi paniku a strmý růst cen nejen benzinu.

Nigerijští řidiči stojí v dlouhých kolonách a dohadují se. Každý se chce dostat na čerpací stanici a natankovat. Jenže na řadě míst jsou pumpy uzavřené. A tam, kde mají zásoby, prodávají benzin třikrát dráž než minulý měsíc.

Raketový růst cen způsobilo rozhodnutí nové hlavy státu skoncovat s dotacemi pohonných hmot. Jen minulý rok vyšly chudou zemi v přepočtu na devět set milionů korun denně. To je podle vlády neudržitelné. Prezident tvrdí, že tahá za záchrannou brzdu, jinak by se podle něj ekonomika zhroutila. „Připouštím, že rozhodnutí dopadne na masy lidí. Soucítím s vámi,“ vzkázal Tinubu.

Výjimkou není ani sedmadvacetiletá Rejoice Chukwuneke. Na začátku května získala novou práci. V bance pracuje na marketingovém oddělení. Radost ale trvala jen chvíli. Za cestu do nového zaměstnání nyní zaplatí ještě jednou tolik. Proto zvažuje, že podá výpověď. „Pokud bych v té práci pokračovala, na konci měsíce bych si musela půjčit, abych se mohla najíst. Teď utratím osmdesát procent výplaty jen za dopravu. Doufám, že seženu práci v okolí svého bydliště,“ podotkla.

Většina Nigerijců nepotřebuje benzin jen do aut, ale hlavně do generátorů. Ty nahrazují nespolehlivé dodávky elektřiny. Například jedna dílna na okraji největšího města v zemi nyní vyrábí dveře se ztrátou. Klient si je objednal ještě v době, kdy byly náklady poloviční. Noví zákazníci budou muset podle majitele zaplatit více.

Díky dotacím zaplatili dosud Nigerijci za litr benzinu v přepočtu devět korun. Téměř dvě třetiny lidí ale nemají na den ani 44 korun. Prezident slibuje, že ušetřené peníze investuje do modernizace země, včetně ropného průmyslu, aby země zpracovávala vlastní ropu a nedovážela ji ze zahraničí.