Do antverpského přístavu se valí kokain. Celníci ho ani nestíhají spalovat

Antverpy jako hlavní město pašeráků drog (zdroj: ČT24)

Přístav v belgických Antverpách je jedním z největších v Evropě. V současnosti je považován za hlavní město pašeráků drog, především kokainu – kvůli strategické poloze i nezabezpečenému přístupu. Pro tamní celníky vznikla nelehká situace i proto, že zabavené drogy už nemají jak likvidovat.

Celníci v antverpském přístavu říkají, že kokain už je téměř všude a stále ho přibývá. Urputně hledají cesty, jak zastavit nebývalý přísun drogových zásilek.

„Valí se na nás lavina a my se ji snažíme zastavit. Každým rokem to roste a roste a my provádíme čím dál víc kontrol,“ říká zástupce vedoucího belgické celní správy Stephan Legein.

Celníci potřebují více spaloven

I přes to zvládají belgičtí celníci projít zhruba pouhá dvě procenta přepravních kontejnerů. Jen za minulý rok zabavili rekordních téměř 90 tun kokainu. Letos předpokládají, že to bude okolo stovky v hodnotě více než pěti miliard eur. Zadrženou látku přitom už úřady nestíhají likvidovat. Spalovací pece jsou zcela vytížené.

„Vzhledem k technickým omezením licencovaných spaloven a ekologickým normám musíme využívat víc spaloven,“ přibližuje mluvčí belgických celníků Francis Adyns. 

Najednou lze zlikvidovat maximálně 1,5 tuny kokainu. Proces ale uvolňuje látky, které poškozují filtry a stroje ničí. Situaci komplikuje i to, že termíny ve spalovnách je třeba objednávat předem. Ve skladech tak čekají na spálení desítky tun bílého prášku. To znepokojuje představitele belgické vlády, kteří se obávají, že by přeplněné sklady mohly napadnout drogové gangy. Ministerstvo spravedlnosti proto hledá další spalovací kapacitu. 

Nejčastěji kokain na evropský kontinent posílají hlavní jihoameričtí producenti, tedy Bolívie, Kolumbie a Peru. Látku přepravují vzduchem i po vodě. Tras mají hned několik.

Antverpský přístav je pro pašeráky „snadný“

Někteří pašeráci zkoušeli i jiné přístavy, například v Hamburku nebo Marseille. Propašovat drogy přes antverpský přístav je pro ně ale daleko jednodušší. Není totiž dostatečně hlídaný a lze poměrně snadno vniknout do jeho prostor.

To potvrzuje i bývalý pašerák. „Každý, kdo podniká v tomto oboru, ví, že Antverpy jsou snadné,“ řekl Paul Meyer. 

S přibývajícími drogami roste počet střetů konkurenčních gangů. „Střílejí na vaše dveře z pistolí, z kalašnikovů nebo házejí granáty,“ říká kriminální zpravodaj Patrick Lefelon.

Z přístavu pak drogy putují do dalších evropských zemí pomocí aut, nákladních vozů i soukromých letadel. A přibývá i cest, jak se uživatelé k drogám mohou dostat. Nejčastěji přes takzvaný darknet.