Discovery odstartuje příští středu

Mys Canaveral (USA) - Raketoplán Discovery odstartuje k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) ve středu 11. března. Vedení amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) dnes na schůzce v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě zhodnotilo výsledky posledních testů nových ventilů a dalo souhlas ke startu. Původně se měl Discovery k ISS vydat už v polovině února, kvůli přetrvávající nespokojenosti se zkouškami ventilů ale byl první letošní start raketoplánu čtyřikrát odložen.

Pokud Discovery neodstartuje nejpozději do poloviny března, bude muset počkat až do dubna, aby umožnil let ruské lodi Sojuz plánovaný na konec tohoto měsíce. Sojuz má na ISS dopravit nové členy posádky stanice a vesmírného turistu Charlese Simoniyho.

Americká kosmická agentura nechala u raketoplánů vyměnit ventily, které kontrolují průtok tekutého vodíku do vnější palivové nádrže, poté, co se loni při startu raketoplánu Endeavour odlomila malá část záklopky jednoho z ventilů. Nic se tehdy nestalo, ale NASA chce mít jistotu, že by let nebyl ohrožen, kdyby se porucha opakovala, anebo kdyby k ní došlo v jiné fázi po startu.

Discovery se sedmičlennou posádkou má na ISS dopravit poslední sadu solárních panelů. NASA zbývá ještě devět letů raketoplánů, než je v roce 2010 pošle do výslužby. Osm z nich bude určeno k dokončení orbitálního komplexu a jeden pro opravu Hubbleova teleskopu. Letos je plánováno pět letů.