Další nevěsta džihádistů chce domů. Američanka své cesty do Sýrie lituje, Trumpa ale neobměkčila

Horizont ČT24: Problém s nevěstou džihádistů už řeší i v USA (zdroj: ČT24)

Žena z amerického státu Alabama, která se v Sýrii připojila k takzvanému Islámskému státu (IS), není občankou Spojených států a nemůže se do USA vrátit. Oznámil to americký ministr zahraničí Mike Pompeo, jemuž prezident Donald Trump nařídil, aby její návrat nepovolil. Hoda Muthanaová v rozhovoru s britským listem The Guardian řekla, že rozhodnutí připojit se k IS lituje a že se chce vrátit domů.

„Myslela jsem si, že jednám správně a ve jménu Boha. Když jsem ale přijela sem a viděla vše na vlastní oči, uvědomila jsem si, že jsem udělala chybu,“ řekla čtyřiadvacetiletá Muthanaová britskému deníku.

„Nařídil jsem ministru zahraničí Miku Pompeovi, a on naprosto souhlasí, aby nepovolil návrat Hody Muthanaové do země,“ oznámil ovšem prezident Trump na Twitteru.

Pompeo již předtím uvedl, že tato žena není americká občanka a že jí nebude dovoleno odjet do Spojených států: „Neexistuje žádný právní podklad, platný americký pas ani právo na něj, žádné vízum pro vstup do USA.“

Hoda Muthanaová na snímku zveřejněném serverem ABC News
Zdroj: ČT24

Muthanaová má osmnáctiměsíčního syna a do Sýrie odjela z USA v roce 2014, během studií na univerzitě v alabamském Birminghamu. Pochází z rodiny umírněných muslimů a o radikální interpretaci islámu se dozvěděla z materiálů na internetu. Z Alabamy odletěla do Turecka, odtud se dostala do Sýrie.

Muthanaová v Sýrii dvakrát ovdověla

Asi měsíc po příjezdu se provdala za bojovníka IS z Austrálie, který zemřel o několik měsíců později. Vdala se pak ještě dvakrát, podruhé za Tunisana, s nímž má syna. Tento manžel padl v Mosulu a jejím třetím mužem byl Syřan.

„Hoda Muthanaová se narodila v New Jersey v roce 1994, několik měsíců poté, co její otec přestal být diplomatem,“ uvedl její advokát Hassan Shilby s vysvětlením, že se na ni nevztahuje výjimka, podle níž děti diplomatů narozené v USA nezískávají na rozdíl od ostatních automaticky americké občanství.

Podle něj odcestovala Muthanaová do Sýrie s platným americkým pasem a má právo se zase vrátit.

Šamima Begumová
Zdroj: ČT24

Rodina Begumové zjišťuje, jak dostat ze Sýrie aspoň její dítě

Podobný případ jako Spojené státy nyní řeší i Velká Británie. Britka Šamima Begumová, která odjela do Sýrie v roce 2015 a provdala se zde za nizozemského bojovníka IS, se chce vrátit domů. To ale britské úřady rázně odmítají a rozhodly už o odebrání občanství.

Rodiče Begumové pocházejí z Bangladéše a podle Londýna je tedy možné ženě britské občanství odejmout, protože jí zbude ještě to bangladéšské. Bangladéšské ministerstvo zahraničí ale uvedlo, že žena občankou Bangladéše není a nepřipadá v úvahu, aby jí bylo povoleno do země přijet.

Begumové se o víkendu narodil v syrském uprchlickém táboře syn a její rodiče se nyní podle informací deníku The Guardian snaží, aby mohl do Británie odjet alespoň on.

Právník rodiny hodlá v nejbližších dnech do Sýrie odcestovat, získat zde souhlas Begumové s odvezením syna zpět do Británie a zahájit potřebné kroky k převozu.

Vzhledem k tomu, že se dítě Begumové narodilo v době, kdy ještě byla britskou občankou, získal novorozenec automaticky britské občaství. Rozhodnutí Londýna o odebrání občanství jeho matce se na něj nijak nevztahuje.