Čínská policie údajně pozatýkala přes 600 Tibeťanů

Lhasa - Další Tibeťanka se stala obětí vlny sebeupalování. Ve středu odpoledne se na protest proti čínské vládě v Tibetu zapálila před buddhistickým klášterem v tibetské oblasti západočínské provincie S'-čchuan. Na místě zemřela. Čínské bezpečnostní síly zadržely ve Lhase stovky Tibeťanů po nedělním protestním sebezapálení dvou Tibeťanů, z nichž jeden popáleninám podlehl.

Desítky lidí se upálily

Žena v S'-čchuanu je už nejméně 35. příslušníkem tibetské menšiny, který se od března loňského roku zapálil, aby upozornil na čínské omezování buddhismu a podpořil výzvy k návratu tibetského duchovního vůdce dalajlamy z exilu.

Některé z případů sebeupálení potvrdily i čínské úřady. Podle nich šlo o zločince, nebo dokonce teroristy. Úřady také obviňovaly tibetský exil a dalajlamu z toho, že tyto krajní protesty podněcují.

V neděli se v centru tibetské metropole Lhasy zapálili dva Tibeťané a jeden z nich zemřel. Druhý muž je ve vážném stavu. Oba se zapálili odpoledne u chrámu Džókhang, který je pro lámaistické buddhisty důležitou svatyní a také jednou z hlavních turistických atrakcí Lhasy. Byla to první zpráva o podobném sebeupálení ve Lhase.

Upálený Tibeťan
Zdroj: Manish Swarup/ČTK/AP

Město je po upálení plné policistů a pořádkových jednotek a situace je velmi napjatá. Ve středu večer zazněla v rozhlasu informace, že od nedělního incidentu čínské bezpečnostní síly pozatýkaly odhadem 600 Tibeťanů. Tento údaj není možné potvrdit z nezávislých zdrojů, protože zahraniční novináři nemají do Tibetu přístup.

Dalajlama uprchl z Tibetu v roce 1959 po potlačení protičínského povstání. Peking ho označuje za separatistu, dalajlama tvrdí, že mu jde o větší autonomii pro Tibet.