Čína upevňuje blízkovýchodní pozice. Uzavřela strategické partnerství s Palestinou

Čína uzavřela strategické partnerství s Palestinskou autonomií. Její předseda Mahmúd Abbás při návštěvě Pekingu ocenil slib čínské vlády v regionu investovat. Podle agentury AP si chce Peking tímto krokem zajistit ekonomický a politický vliv na Blízkém východě, kde soupeří se Spojenými státy. Čína usiluje o energetické zdroje a přístup na trhy, kam by mohla exportovat své vojenské a civilní zboží.

Abbáse v Pekingu po příletu přivítala čestná stráž. „Jsme dobří přátelé a partneři,“ řekl předsedovi palestinské samosprávy čínský prezident Si Ťin-pching. Doplnil, že Peking vždy podporoval palestinskou věc a „obnovení národních práv“ Palestinců. „Čína je ochotna posílit koordinaci a spolupráci s palestinskou stranou, aby co nejdříve podpořila komplexní, spravedlivé a trvalé řešení palestinské otázky,“ zdůraznil Si. 

Strategické partnerství s Palestinci čínský prezident označil za „důležitý milník v historii vzájemných vztahů“. Ekonomické podrobnosti o dohodě podle AP zveřejněny nebyly. Abbás pouze uvedl, že jeho vláda „se těší na posílení spolupráce s Čínou v rámci této iniciativy“. „Oceňujeme zejména závazek čínské strany financovat řadu rozvojových projektů předložených Palestinou. Přejeme si rychlé vyslání technických delegací k realizaci těchto projektů,“ dodal. 

Peking s Palestinskou autonomií diplomatické vztahy udržuje dlouhodobě. Abbás je v Číně už popáté za téměř dvě dekády, kdy stojí v čele Palestiny. Čína také často vystupuje na podporu palestinské státnosti a podporuje propalestinské pozice v OSN. Peking už jmenoval zvláštního vyslance, jehož úkolem bude jednat s palestinskými a izraelskými představiteli. Čínské zkušenosti v tomto regionu jsou nicméně omezeny zejména na výstavbu, výrobu a další ekonomické projekty, píše AP.

Čína hraje na obě strany

Čína se na tento druh spolupráce spoléhá, aby posílila svou diplomatickou pozici a dala velkým čínským společnostem výhodu při vyjednávání dohod týkajících se hospodářského projektu Pás a stezka. Peking ale zároveň usiluje také o úzkou spolupráci s Izraelem, aby rozšířil svou diplomatickou přítomnost a získal přístup ke špičkovým technologiím.

Dříve tento rok Čína uspořádala jednání mezi Íránem a Saúdskou Arábií, jejichž výsledkem bylo obnovení vztahů mezi těmito regionální rivaly. Normalizace vztahů mezi Rijádem a Teheránem představuje pro Peking velký diplomatický úspěch. Arabské státy to vnímají jako známku postupného úpadku amerického vlivu v regionu.

Čína se nabízí také jako zprostředkovatel mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem, návrhy ale budí zatím u západních představitelů spíše skepsi. Peking totiž pomáhá ekonomicky Rusku zvládat situaci kolem západních sankcí, a navíc odmítá jasně odsoudit ruskou agresi na Ukrajině.