Chorvatsko zasáhlo silné zemětřesení, vyžádalo si několik obětí. Česko pošle pomoc

Chorvatsko v úterý zasáhlo silné zemětřesení, naměřili tam přes šest stupňů Richterovy škály. Evropské seizmologické centrum EMSC a americká agentura USGS uvádí dokonce 6,4 stupně. Otřesy si vyžádaly podle místních médií nejméně sedm obětí, mnoho lidí je zraněných. Zasahovat musí záchranáři. Na nejpostiženější místo přijel prezident i premiér země. Chvění v důsledku zemětřesení pocítili lidé i v dalších zemích Evropy, včetně Česka. To pošle do Chorvatska vybavení za pět milionů korun.

EMSC uvedlo, že úterní zemětřesení přesahující šestý stupeň Richterovy škály udeřilo kolem 12:20 v oblasti vzdálené 46 kilometrů od Záhřebu. Chvíli předtím v regionu předcházel otřes o síle 4,1 stupně. Německé geofyzikální centrum GFZ uvedlo, že epicentrum zemětřesení se nacházelo v Petrinji s ohniskem v hloubce deseti kilometrů.

Podle Richterovy stupnice zemětřesení mezi 6 až 7 stupněm může ničit až do vzdálenosti 100 kilometrů a je definované jako „silné“. K podobným otřesům země dochází okolo 120 ročně.

Události: Zemětřesení v Chorvatsku (zdroj: ČT)

Podle reportáží chorvatské televize HRT je k nepoznání poškozené centrum Petrinje a stovky budov. Na několika místech zasahují záchranáři, v Sisaku vyprostili z trosek jednoho domu celou rodinu. Zemětřesení má podle místních médií už nejméně sedm obětí na životech.

V Záhřebu lidé ve strachu vybíhali ven z budov. Mimo jiné je silně poškozená budova ministerstva obrany a z jedné z nemocnic hlavního města byly evakuovány děti a personál.

Do nejpostiženějších míst se přijeli seznámit s rozsahem zkázy prezident Zoran Milanović i předseda vlády Andrej Plenković. Na zemětřesení reagují i představitelé dalších zemí, Česko pošle do Chorvatska vybavení za pět milionů korun, oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Hasiči zprostředkují předání stanů a spacích pytlů.

O možné pomoci mluvil s Plenkovićem premiér Andrej Babiš (ANO). „Sleduju šíleně smutné záběry z celého Chorvatska, které zasáhlo zemětřesení. Jsme s Chorvaty a jsme připraveni poslat pomoct,“ napsal.

Oblast měst Sisaku, Petrinje a Gliny zasáhlo zemětřesení už v pondělí. Otřesy země o síle 5,1 stupně tehdy způsobily materiální škody a v několika domech pukliny. Popadala omítka a někde spadly komíny. Některé poškozené byty podle odborníků už zřejmě nebude možné obývat.

Chorvatsko pocítilo zemětřesení nad pět stupňů letos i v březnu. Podle tamního seizmologa Krešimira Kuka byl ale současný otřes mezi Petrinjí a Sisakem, pokud jde o uvolněnou energii, třicetkrát silnější než březnové ničivé zemětřesení. 

Záchvěvy zaznamenali i lidé v Česku a na Slovensku

Nynější otřesy byly citelné po celém Chorvatsku. Záchvěvy byly hlášené i na Slovensku, v Bosně a Itálii. Ve Slovinsku byla podle agentury STA zastavena z preventivních důvodů tamní jaderná elektrárna Krško. 

Chvění v důsledku silného zemětřesení zaznamenali i lidé na území Česka, včetně Prahy, kde museli vyjet hasiči. „Zasahovali jsme v Řepích. Obyvatelé pocítili chvění budovy. Zemětřesení nemohlo mít vliv na statiku budov v České republice,“ uvedli na Twitteru pražští hasiči. 

Geofyzikální ústav Akademie věd uvedl, že důsledky chvění zaznamenali také obyvatelé jižních Čech, které jsou epicentru nejblíže, Karlových Varů a Plzně. Ústav na web umístil dotazník, v kterém mohou lidé popsat svou zkušenost. Díky nim odborníci získají dost informací o projevech zemětřesení.

Zjištění pak budou moci porovnat s geologickou stavbou podloží. „Kde ten přenos energie byl lepší, tudíž kde lidé pocítili otřesy více, nebo kde je třeba nepocítili vůbec,“ zmínil seizmolog a vulkanolog Aleš Špičák. „Kromě toho se to dá porovnávat i s pozorováními staršími z různých jiných oblastí. A analyzovat to, z kterých míst na jihu Evropy se k nám ta energie kvůli různě uspořádaným strukturám v (zemské) kůře a v plášti šíří lépe a kudy hůře,“ uzavřel.

O otřesech půdy v Bratislavě a na západě Slovenska informovala agentura TASR. Ta se odvolává na na Kristiána Csicsaye z Ústavu věd o Zemi Slovenské akademie věd. Otřesy cítili kromě hlavního města i obyvatelé Trnavy, Šamorína či Nitry. Hasiči v Bratislavském kraji zatím nezaznamenali žádné škody ani zraněné.

Csicsay agentuře řekl, že ústav doteď eviduje 50 zpráv o zemětřesení. „Hlášení jsou z vyšších poschodí,“ podotkl. „Ve 12:21 se normálně hýbal celý náš dvanáctiposchoďový dům ve čtvrti Petržalka. Dost nepříjemný zážitek,“ citovala agentura ženu jménem Katarína. Obyvatelé zasažených městských částí zaznamenali zejména pohyb klíčů ve dveřích, třes žaluzií, lustrů nebo ozdob na vánočních stromečcích.

Zemětřesení v Chorvatsku
Zdroj: Antonio Bronič/Reuters