Čeští entomologové zadržení v Indii nechtěně podepsali přiznání

Dillí - Právníci českých entomologů, kteří byli v červnu zadrženi v Indii kvůli údajnému nedovolenému sběru hmyzu, po prostudování obžaloby prý zjistili, že se oba čeští vědci ke všem obviněním přiznali. Potvrdily se tak obavy právníků, že někdo mohl zneužít 20 prázdných listů, které Petr Švácha a Emil Kučera před svým uvězněním podepsali. Pokud budou entomologové odsouzeni, hrozí jim tři roky až sedm let vězení. Oba muži byli propuštěni z vazby, takže na soudní jednání čekají na svobodě.

Český velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček informoval, že ho oba muži upozorňovali na to, že krátce po zadržení podepsali asi 20 prázdných papírů. Lesníci jim tvrdili, že to potřebují k tomu, aby označili jim zabavené vzorky hmyzu.

Nyní je na formulářích doplněno přiznání, že oba čeští vědci ničili biotop rezervace a sbírali hmyz pro komerční účely. Oba zatčení Češi by měli stanout před soudem 25. srpna. Podle indického serveru Express India bude řízení trvat nanejvýš pět dní, protože jsou to cizinci.

Jednapadesátiletého Šváchu z Entomologického ústavu Akademie věd a dvaapadesátiletého Kučeru zadržely indické úřady 22. června poblíž parku Singalia, asi 90 kilometrů od Dárdžilingu. Češi u sebe údajně měli přes 200 exemplářů vzácných brouků a larev motýlů, chybělo jim ale oficiální povolení pro jejich sběr.

Dvojice obvinění z nepovoleného sbírání vzácných živočichů popírá a tvrdí, že do parku Singalia vůbec nevstoupila. Na jejich stranu se postavili i předseda Akademie věd Václav Pačes a šéf Entomologického ústavu Jan Šula. Internetovou petici za propuštění obou entomologů podepsaly stovky českých i zahraničních vědců.