Český student není na seznamu pohřešovaných

Christchurch - Mezi osobami pohřešovanými od úterního ničivého zemětřesení není žádný Čech. Informace, že se český student nacházel v troskách jazykové školy pro zahraniční studenty, se nepotvrdily. Počet mrtvých jednoho z nejtragičtějších zemětřesení v dějinách země nicméně stoupl na 145. Přes 200 lidí se stále pohřešuje a pravděpodobnost, že někdo bude ještě nalezen živý, je už velmi malá.

Bob Parker, starosta Christchurch:

„Všichni věříme, že stále ještě budeme nacházet lidi, co přežili. Víme ale, že pod troskami je spousta mrtvých a i ty je nutné najít. Aby jejich rodiny získaly alespoň nějaký klid. Ale především vidina toho, že stále ještě můžeme někoho zachránit, nás všechny tady nutí pokračovat v hledání.“

V Christchurchi se zřítila i jazyková škola pro zahraniční studenty. Na seznamu pohřešovaných, u nichž se předpokládá, že se nacházeli v budově, je devět učitelů a 51 studentů: 26 Japonců, 14 Číňanů, šest Filipínců, tři Thajci, jeden Jihokorejec. Čech se zde s největší pravděpodobností nenacházel. U dalších 20 studentů není zatím jasné, zda se v budově nacházeli. V pátek úřady oznámily, že si zemětřesení vyžádalo 113 lidských životů. Pohřešovalo se 228 lidí.

Ekonomické škody způsobené zemětřesením se odhadují na 12 miliard dolarů. Zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy škály udeřilo v úterý kolem poledne místního času a druhému největšímu novozélandskému městu způsobilo obrovské škody. Ministerský předseda John Key dnes řekl, že zemětřesení je zřejmě nejtragičtější novozélandskou událostí. Vyzval obyvatele, aby v úterý památku obětí uctili dvěma minutami ticha.

Zemětřesení na Novém Zélandu
Zdroj: AP/Mark Baker