Český program ve službách Interpolu. Policisté na celém světě dokážou porovnat drogové „otisky prstů“

Události: Interpol bude používat český program Relief (zdroj: ČT24)

Interpol nasadí do boje proti drogám nový český program Relief. Software, na jehož vytvoření spolupracovala Národní protidrogová centrála, Kriminalistický ústav a Policejní prezidium, cílí na drogové zásilky a pašeráky. Výhradně česká metoda bude do systému Mezinárodní organizace kriminální policie nasazena poprvé v historii.

Ve Spojených státech zabijí opiáty ročně stejný počet lidí jako střelné zbraně či dopravní nehody. Trhy se rozšiřují a na poplach už bije i Evropa. „Obchod s drogami je globální hrozbou, podílí se na něm nadnárodní zločinecké organizace a boj proti nim vyžaduje globální odpověď. A to je role pro Interpol,“ hlásí jeho generální tajemník Jürgen Stock.

Zabavená zásilka drog
Zdroj: ČT24

Zisky z organizovaného zločinu mohou sponzorovat i terorismus. Interpol proto hledá způsoby, jak odhalit hlavní hráče, kteří otevírají nové cesty do Evropy v distribuci heroinu, kokainu či nových syntetických drog.

K dosud využívaným softwarům přibude i Relief, který vyvinuli čeští kriminalisté. Umí identifikovat a porovnávat specifické znaky lisovaných drog, a to napříč státy a kontinenty. Jde o obdobu identifikace pomocí otisků prstů.

„Dovede samostatně vyhledávat nepravidelné stopy na povrchu, porovnávat je a upozorňovat policisty na celém světě, že je zde určitá shoda,“ vysvětluje princip Reliefu jeden z jeho autorů, podplukovník Vladimír Táborský.

Systém Relief
Zdroj: ČT24

Stopy výrobců drog se sejdou v Reliefu

V praxi funguje systém jednoduše: policisté naskenují například cihlu heroinu, údaje vloží do programu Relief a ve vteřině zjistí, jak a v jakém stroji se mohla droga lisovat. Výsledkem je pak určení složení drogy i identifikace přístroje, ve kterém vznikla.

„Představte si, že do Evropy přijde deset zásilek, které byly zpracovány na jednom zařízení. Díky této databázi se policisté rychle propojí, přitom normálně by je případy vůbec nemusely svést dohromady,“ dodává ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Vyšetřovatelé Interpolu si české pomoci cení. „Tento systém nám dává možnosti, jaké jsme dříve neměli,“ potvrzuje José de Gracia z direktoriátu pro organizovaný zločin. „Je důležitý i proto, že v Evropě se nyní objevují nové typy drog, které tu dříve nebyly, rozhodně ne v takovém množství,“ dodává koordinátor protidrogové jednotky Sello Moerane.

Díky práci českých kriminalistů prestiž země v sídle Interpolu výrazně stoupla. Nový software přijel do Lyonu předat osobně český policejní prezident Jan Švejdar. „Je to významná věc, obrovská pocta pro Policii ČR. Jako zakládající člen Interpolu jsme první zemí, která něčeho podobného docílila,“ ujišťuje Švejdar.

Interpol zaznamenal v boji proti drogám řadu úspěchů, díky mezinárodní spolupráci odkryl síť překupníků pašujících velké zásilky do různých evropských zemí. Systém Relief má teď pomoci najít místa, odkud drogy pocházejí. Výrazně tak zkomplikuje jejich distribuci do cílových států, mezi něž patří i Česká republika.