Bývalý německý důstojník dostal podmínku za spolupráci s ruskou rozvědkou

Německý soud v pátek potrestal podmíněným trestem vězení v délce jednoho roku a devíti měsíců někdejšího armádního důstojníka v záloze za jeho dlouholetou spolupráci s ruskou vojenskou službou GRU. Bývalý důstojník, který kontakty s Moskvou nepopíral, se hájil tím, že Rusku předával jen veřejně dostupné informace a že svým počínáním chtěl předejít možné budoucí válce mezi oběma zeměmi. K tajným dokumentům přístup neměl.

Muž, který je označován jen jako 65letý Ralph G., byl s ruskými zpravodajci v kontaktu nejméně od října 2014. Podle prokuratury jim předával informace nejen z veřejných, ale i neveřejných zdrojů. Rusové od něj získali mimo jiné údaje o systému rezervistů německé armády a o civilně-vojenské spolupráci v krizových situacích.

Vedle toho se informace týkaly důsledků protiruských sankcí uvalených v roce 2014, plynovodu Nord Stream 2 nebo osobních informací o vysoce postavených německých důstojnících nebo zástupcích německého hospodářství. Moskvě poskytl i přehled o bezpečnostní a obranné politice USA, Německa a dalších západních spojenců.

Muž se stal nápadným tím, že byl zván na oficiální akce ruských institucí a pravidelně se účastnil také oslav a pietních událostí organizovaných ruským zastoupením v Německu. U soudu uvedl, že také pravidelně jezdil na moskevskou konferenci o mezinárodní bezpečnosti, a to i v roce 2019, kdy už Rusko nepozvalo oficiálního vojenského přidělence z německého velvyslanectví.

Proruské postoje

Zajímavostí případu bylo, že bývalý záložní důstojník nežádal za své služby peníze, protože podle prokuratury za odměnu považoval to, že se pro ruskou stranu stal zajímavým. To konstatoval i soud, který uvedl, že motivy byly proruské postoje a nutkání stát se u ruských vojenských činitelů oblíbený a důležitý. Tím ale podle soudu ohrozil zájmy Německa a jeho spojence Spojených států.

Obhájce Ralpha G. požadoval osvobozující verdikt, což zdůvodňoval nulovou informační hodnotou předaných dokumentů. Bývalý důstojník rovněž uváděl, že nechtěl působit škody, ale naopak stavět mosty mezi Ruskem a Německem a přispět ke vzájemnému porozumění. Prokuratura naopak žádala dvouletý podmíněný trest vězení, protože muž porušil svůj vojenský slib mlčenlivosti a vedl zpravodajskou činnost ve prospěch Ruské federace.