„Bulldog Nel“: Pistoriuse griluje jihoafrický postrach obžalovaných

Pretoria - Soud s Oscarem Pistoriusem sleduje celý svět. Paralympijský atlet se v něm snaží dokázat, že svou přítelkyni, známou modelku Reevu Steenkampovou, nezabil úmyslně. Proti sobě má ale těžkého soupeře. Ze státního zástupce Gerrieho Nela se za třicet let kariéry stal jihoafrický postrach obžalovaných.

Křížový výslech byl drsný

Nel na svůj první útok dlouho nečekal. Obávaný „bulldog“ se do Pistoriuse pustil hned první den. V procesu, kde kamera nesnímá výpovědi obžalovaného, se za posledních pět dní stal hlavní postavou. Přesně tak dlouho trval křížový výslech slavného atleta.

„Je to stejné jako s melounem. Teď jste si to vyzkoušel v praxi, pane Pistoriusi. Je to měkčí než mozek,“ prohlásil Nel, když se řešilo, jak dopadla hlava Reevy. „Domnívám se, že není fér říkat, že je to stejné jako meloun,“ reagoval atlet. „Řeknu to jinak. Mělo to stejný efekt jako ten váš meloun,“ podotkl státní zástupce k záznamu, jak Pistorius na střelnici trefil meloun.

Ozývaly se kritické hlasy, že byl výslech příliš tvrdý. „Můžete dosáhnout výsledku i ohleduplnějším výslechem, někdy ale musíte být tvrdí,“ poznamenala bývalá státní zástupkyně Nancy Grace.

Jeden úspěch za druhým

Nel už mnohokrát dokázal, že stále trvá na svém a nenechá se zastrašit. Usvědčil vraha známého bojovníka proti apartheidu, vedl protikorupční policejní jednotku a za mříže dostal i bývalého policejního šéfa. U soudu ho nezastaví ani pláč obžalovaného.

„Proč zase pláčete?,“ tázal se sportovce Nel. „Nevystřelil jsem na Reevu,“ trval si na svém Pistorius. „Proč by tam stála, pokud by s vámi nemluvila?“ ptal se Nel dál. „Nevím,“ odpověděl atlet. „Ta otázka je trochu nefér. Pokud říká, že to neví, nemyslím si, že se ho můžete ptát znovu a znovu proč,“ reagovala Laurie Jamesová, expertka na trestní právo. „Já ale tvrdím, že to není pravda. On to ví. Jen to zapírá,“ prohlásil Nel.

Pistoriuse několikrát nazval lhářem a jeho verzi se vysmíval. V soudní síni běsnící šelma, v osobním životě hodné koťátko. Tak o Gerrie Nelovi píší místní média. Prokurátor, který po práci trénuje s dětmi wrestling, podle nich ještě neodhalil všechny trumfy.