Buď dohoda, nebo žádný brexit, řekla Mayová před hlasováním o nedůvěře vládě

Britští poslanci odmítli návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Vyhnout se tvrdému brexitu lze nyní jen dvěma způsoby: schválením dohody, případně zrušením brexitu, zdůraznila během předchozích interpelací premiérka Theresa Mayová. Zároveň oznámila, že její vláda brexit rušit nehodlá. Předčasné volby Mayová považuje „za nejhorší variantu, která nic neřeší“. Šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn označil úterní odmítnutí brexitové dohody za „nejhorší porážku (vlády) v historii naší demokracie“.

On-line přenos

Británie po odmítnutí brexitové dohody parlamentem

  • 23:37

    Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, on-line reportáž pro tuto chvíli končí.

  • 23:09

    Theresa Mayová uvedla, že chápe, že pro Brity je současné dění v zemi znepokojivé.

  • 23:07

    Ve čtvrtek hodlá pokračovat v jednáních s dalšími zástupci parlamenntích stran. Lituje však, že k jednacímu stolu omítá zasednout lídr labouristů Jeremy Corbyn. "Mé dveře pro labouristy ovšem zůstávají otevřeny," ujistila premiérka.

Britská vláda podle premiérky Mayové brexit rušit nehodlá. „Pokud nechcete brexit bez dohody, musíte zajistit, že budete mít dohodu,“ řekla Mayová během interpelací v parlamentu. Podle ní existují jen dva způsoby, jak se divokému odchodu Británie z EU vyhnout. „Prvním je souhlasit s dohodou, druhým je zrušit článek 50,“ řekla premiérka s odkazem na článek Lisabonské smlouvy, jehož aktivací formálně začal proces odchodu z EU. 

Zrušení aktivace článku 50, a tedy zastavení brexitu, je však podle Mayové něčím, co by bylo v rozporu s vůlí lidu vyjádřenou v referendu z roku 2016, a něčím, co „tato vláda neudělá“.

„My teď musíme najít způsob, jak dohodu nebo její část nebo alternativní dohodu předložit Evropské unii,“ uvedla Andrea Leadsomová, která organizuje vládní agendu v Dolní sněmovně. Premiérka se podle ní nebude snažit přijít se zcela novými nápady, ale bude usilovat o konsenzus – o „novou iniciativu s cílem nalézt řešení, které může být předmětem jednání s EU a které by zajistilo dosažení většiny v Dolní sněmovně“.

Mluvčí Mayové uvedl, že premiérka má v těchto dnech v plánu mezistranické rozhovory s významnými poslanci. Leadsomová ale ve středu v BBC naznačila, že mezi nimi nebude Corbyn. Labouristé toto rozhodnutí kritizovali, podle nich se v tom případě z jednání stane fraška. Rovněž skotská premiérka Nicola Sturgeonová na Twitteru uvedla, že tyto rozhovory budou zbytečné, pokud „premiérka (Mayová) nebude ochotná přistoupit k podstatným změnám“.

Opozice nemá plán B, upozornila Mayová

Podle Mayové kritikům chybí alternativní plán. Během interpelací se opřela mimo jiné do Corbyna kvůli tomu, že poté, co dohoda neprošla parlamentem, nepředstavil svůj plán B. Premiérka odmítla předčasné volby s tím, že pět týdnů volební kampaně tuto patovou situaci nevyřeší, i kdyby nový kabinet sestavila opozice. „Potřebujeme jednotu a jistotu, ne další rozkol a chaos,“ zdůraznila Mayová.

Corbyn pak během debaty ve sněmovně označil dohodu za mrtvou a kabinet Mayové za „vládu zombiů“.

Události: Mayová utrpěla historickou porážku, čeká ji hlasování o nedůvěře (zdroj: ČT24)

Britští ministři jednali se šéfy firem o brexitu bez dohody

Představitelé nejdůležitějších podnikatelských svazů a desítky šéfů firem působících v Británii se v úterý večer účastnili konferenčního hovoru s trojicí ministrů. Předmětem diskuse byla podle britských médií především otázka neřízeného britského odchodu z Evropské unie, kterého se řada podniků obává, a také možný odklad brexitu. Podle televize Sky News se manažeři dostali s ministry do konfliktu, protože členové vlády odmítli brexit bez dohody vyloučit. 

Členové vlády se médiím k obsahu hovoru nevyjádřili a novináři tak vycházejí z komentářů poskytnutých od účastníků pod podmínkou zachování anonymity. Jeden takový zdroj řekl deníku The Guardian, že rozhovor byl konstruktivní a že jeho „tón byl realistický“ co se týče hodnocení škod, které nejistota kolem brexitu znamená pro hospodářství. 

Moderátor televize ITV Robert Peston na Twitteru uvedl, že ministr financí Philip Hammond ředitele firem a podnikatelská sdružení uklidňoval, přičemž zmínil opatření připravované některými poslanci, kteří chtějí odsunout termín brexitu ve snaze zabránit chaotickému odchodu z EU. Podobnou informaci přinesla také agentura Reuters.

Podle Sky News si během téměř hodinového konferenčního hovoru předseda správní rady obchodního řetězce Tesco John Allan stěžoval na „protichůdná vyjádření“ vlády. Vyzýval ministry, aby podnikům poskytli jasné závěry, avšak ministr pro brexit Stephen Barclay uvedl, že vláda by vyloučením brexitu bez dohody oslabila svou vyjednávací pozici při rozhovorech s EU. 

„Dobře se jim daří budit dojem, jako by věděli, co se teď bude dít, ale to neví nikdo. Budeme si muset počkat na to, jak dopadne budování konsenzu v parlamentu,“ popsal rozhovor se členy vlády nejmenovaný zdroj Reuters.

Analytik ČT: Jde o situaci, v které se politicky nedá vyřešit vůbec nic

Politolog a analytik ČT Lukáš Hájek upozornil na enormní názorovou roztříštěnost na britské politické scéně. „My máme třeba představu, že tady jsou nějaké dva názorové proudy – pro dohodu a proti dohodě. To ale není pravda. Například server Politico zmiňoval, že jenom v Konzervativní straně je osm proudů poslanců, kteří mají různé postoje,“ uvedl Hájek.

„Jsou to poslanci, kteří jsou zcela proti této dohodě (vyjednané premiérkou Mayovou – pozn. red.) a chtějí odejít i za cenu takzvaného tvrdého brexitu, jsou tam kariéristé, kteří chtějí jenom udržet vládu u moci, a jsou tam i ti, kteří chtějí udržet Velkou Británii stále v Evropské unii,“ pokračoval analytik ČT.

„Pokud by tady byly jen dvě skupiny, tak Theresa Mayová má možnost vystupovat proti jedné této skupině, přijít s nějakými ústupky, a může se snažit ji přesvědčit. Když je tady ale osm skupin, tak ona s každým ústupkem, který udělá ve prospěch jedné skupiny, tak pochopitelně proti sobě poštve ty další skupiny, a to je situace, v které se politicky nedá vyřešit v podstatě vůbec nic,“ uzavřel Hájek.

Analytik ČT Hájek: V britském parlamentu aktuálně není žádná většina pro žádné řešení (zdroj: ČT24)