Brutalita ruských policistů má další oběť

Tomsk (Rusko) - V sibiřském Tomsku zemřel ruský novinář Konstantin Popov, který byl počátkem roku brutálně zbit policistou na záchytce. Podle zástupců místního svazu novinářů byl ve vazbě mučen. Dotyčný šestadvacetiletý policista Alexej Mitajev, kterého po incidentu postavili mimo službu a zatkli, se k použití hrubé síly přiznal. Jednal prý ve stresu kvůli rodinným problémům. Za ublížení na zdraví a zneužití pravomocí mu hrozí až deset let vězení. Případů policejního násilí v poslední době v Rusku přibylo. Prezident Dmitrij Medveděv kvůli tomu nařídil reformy a zeštíhlení sboru.

Sedmačtyřicetiletý žurnalista byl zbit v noci na 4. ledna a o šest dní později upadl do hlubokého bezvědomí, z něhož se už neprobral. Lékaři zjistili i poranění močového měchýře a stopy hrubého sexuálního násilí. Místnost, kde se násilí odehrálo, nebyla vybavena kamerou. Místní policie ale nadále tvrdí, že příčinou novinářovy smrti mohla být i opilost. Nicméně tomský gubernátor už prohlásil, že zločin nezůstane nepotrestán, a slíbil i čistku v policejních řadách. Případ zatím stál místo policistova náčelníka a také náčelníka záchytky, která jako policejní zařízení má být také zrušena. O opilce se mají postarat nemocnice.

Od loňského jara, kdy v jedné moskevské samoobsluze jiný policista zastřelil dva lidi a dalších sedm zranil, ruská média téměř denně referují o zločinech strážců pořádku. Sílí volání po policejní reformě a prezident Dmitrij Medveděv už přislíbil první kroky v tomto směru, když nařídil snížit policejní stavy o pětinu do roku 2012.

Ruská záchytka
Zdroj: ČT24