Brexit se blíží, obyvatelé Severního Irska mají strach ze zdražování

Události: Dopad brexitu na Severní Irsko (zdroj: ČT24)

Londýn i Brusel v posledních hodinách signalizují, že se zlepšují vyhlídky na podpis pobrexitové obchodní dohody. Britský ministr financí ale na BBC varoval, že Británie nepodepíše smlouvu za každou cenu a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová připustila, že dohoda pořád není jistá. Ostrovní firmy neskrývají obavy ze situace, která nastane po 1. lednu.

Pro brexit v Severním Irsku většinově nehlasovali. Ale musejí se už chystat na zdražování. Tamní obyvatelé pocítí britský odchod z jednotného evropského trhu a celní unie na svých peněženkách. Například prodavač sýrů v Belfastu Mark Brown už počítá s tím, že zdraží právě britské produkty.

„Mám tu sýr Stilton z hrabství Nottinghamshire. Nyní stojí podobně jako sýr s modrou plísní ze severního Španělska. Ale cena Stiltonu se asi zdvojnásobí. Co budu dělat? Nemůžu to přenést na zákazníka,“ postěžoval si vlastník obchodu v Belfastu Mark Brown.

Ani ne dvoumilionové Severní Irsko je sice součástí Spojeného království, ale ve snaze zajistit stabilitu na Irském ostrově zůstane na jednotném evropském trhu pro zboží. Obchodování s Velkou Británií tak čeká nárůst byrokracie.

„Uvidíme nárůst nákladů kvůli kontrolám, kvůli vývozním zdravotním certifikátům, kvůli zpožděním,“ předpovídá ředitel sdružení prodejců v Severním Irsku Aodhan Connolly.

Ještě větším strašákem je brexit bez obchodní smlouvy s EU. V anglickém městě Sunderland hlasovalo pro brexit 61 % voličů. Právě tam sídlí největší továrna na auta. Zaměstnává sedm tisíc lidí. Odchod bez dohody by pro japonský Nissan znamenal konec výroby.

„Samozřejmě naše britské podnikání ve Spojeném království nebude udržitelné. Tak to je,“ uvádí Ashwani Gupta, zástupce automobilky Nissan v Británii.

Premiér Boris Johnson ujišťuje, že Spojené království bude mohutně prosperovat i bez obchodní dohody s Evropskou unií. Mnozí se ale obávají, že takový výsledek brexitu by jen zvýšil zátěž pro ostrovní ekonomiku, kterou dusí koronavirová opatření a s tím spojené rekordní vládní zadlužování.