Brexit bude, ujišťuje Johnson. Referendum o skotské nezávislosti také, doufá Sturgeonová

Události: Skotské volání po nezávislosti (zdroj: ČT24)

Britský premiér Boris Johnson v novoročním projevu slíbil, že za třicet dní provede třikrát odložený brexit. Podle něj s rokem 2019 skončilo období nejistoty a nevraživosti. Jeho plán na sjednocení rozdělené země ale zpochybňují skotští nacionalisté. První ministryně skotské regionální vlády Nicola Sturgeonová totiž na Nový rok ujistila, že bude i nadále usilovat o vypsání nového referenda o nezávislém Skotsku.

Brexit se stal pro stoupence samostatnosti novou šancí, jak dosáhnout nezávislého Skotska. V britských volbách sice drtivě vyhrál Boris Johnson, ve Skotsku ale jeho konzervativci utrpěli porážku.

„Měli bychom mít pravomoc si určit načasování našeho referenda. Bude světlem naděje pro skotský národ, že nás může zachránit od šílenství brexitu,“ ujišťuje šéf poslanců Skotské národní strany v britském parlamentu Ian Blackford.

Znovu do EU deficitu navzdory?

I na souostroví Vnější Hebridy vyhráli ve volbách skotští nacionalisté se slibem nového referenda. Vůdce neúspěšného skotského povstání Karel Eduard Stuart tu v 18. století našel úkryt u Flory MacDonaldové – potomci této hrdinky tu žijí dodnes. „Skrz ženskou linii je Flora MacDonaldová mojí prapraprapratetou. Jsem na to docela hrdý,“ hlásí průvodce v místním Kildonan Museum Thomas MacDhomhnaill.

Skotkou, která chce svazek s Londýnem ukončit v 21. století, je Nicola Sturgeonová. Nenechá se odradit klesajícím příjmem z ropy ani největším rozpočtovým deficitem v západní Evropě ve výši sedmi procent. „Máme plány, jak deficit snížit. Snižuje se. Není podmínkou pro vstup do EU,“ ujišťuje Sturgeonová.

Unijní pravidla ovšem žádají, aby rozpočtový deficit nebyl větší než tři procenta. Sen o nezávislosti se tak jako při posledním referendu před pěti lety může rozplynout nad prostou hospodářskou realitou.