Brazilský zdravotní systém je na pokraji zhroucení, pandemie v zemi dál sílí

Nákaza koronavirem se v Brazílii v těchto dnech šíří nebývalým tempem. Denní přírůstky nových infekcí přesahují sedmdesát tisíc, rekordně stoupá i počet mrtvých. Místní zdravotní systém je na hranici zhroucení. I když prezident Jair Bolsonaro epidemii nadále zlehčuje, některé státy zpřísňují restrikce. Odborníci dávají zrychlující se šíření nemoci do souvislosti také s takzvanou brazilskou variantou koronaviru.

Ve středu brazilské úřady ohlásily dosud nejvyšší denní přírůstek obětí, a to 1910. Podle agentury AFP se jedná o potvrzení zhoršující se situace v nejlidnatější latinskoamerické zemi, která právě zažívá druhou vlnu pandemie covidu-19.

Podle dat tamního ministerstva zdravotnictví, jehož údaje podle expertů výrazně podhodnocují reálnou situaci, se za poslední den prokázal virus u 71 704 Brazilců. To je dosud druhý nejvyšší denní počet v této zemi s asi 210 miliony obyvatel, kde v souvislosti s covidem-19 zemřelo již přes 259 tisíc osob, tedy nejvíce na světě po Spojených státech.

Místní zdravotnický systém je podle AFP na hranici zhroucení. V 19 z celkových 27 brazilských států je na jednotkách intenzivní péče plných více než 80 procent všech lůžek. Devět států dokonce hlásí více než devadesátiprocentní zaplněnost, uvádí CNN. Někteří pacienti musí být dokonce převáženi do jiných států. S nedostatkem volných lůžek se navíc potýkají také soukromé nemocnice.   

Kvůli zhoršující se situaci tak některé státy zpřísňují opatření. Stát Sao Paolo ve středu nařídil na dva týdny uzavřít restaurace, bary a většinu obchodů. Ve druhém nejlidnatějším brazilském městě – Riu de Janeiro – zase bude od pátku mimo jiné platit zákaz nočního vycházení.

Dlouhodobým kritikem restrikcí je prezident Jair Bolsonaro, jehož někteří guvernéři osočují z nezvládnutí epidemie. Bolsonaro rizika plynoucí z šíření nemoci zlehčuje a sám se také odmítá nechat naočkovat. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Očkování postupuje pomalu

Znamením rostoucích obav federální vlády z nové vlny pandemie je však podle agentury Reuters uzavření dohody se společností Pfizer na dodávce sto milionů dávek její vakcíny proti covidu-19. Vedení státu přitom týdny veřejně odmítalo a kritizovalo smlouvu, kterou Pfizer zemi nabízel, ačkoliv farmaceutická společnost tvrdila, že se neliší od dohod uzavřených s jinými státy.

Očkování přitom v zemi postupuje pomalu, zčásti také kvůli chybějícím vakcínám, které Barzílie zatím odebírá od firmy AstraZeneca a čínské státní společnosti Sinopharma. Alespoň jednu dávku vakcíny obdrželo zatím 7,1 milionu Brazilců, obě pak pouze 2,1 milionu, tedy asi jedno procento populace této země.

Obavy vyvolávající brazilská varianta

Rychlý nárůst nemocných odborníci i někteří politici spojují s takzvanou brazilskou variantou koronaviru. Například ministr zdravotnictví Eduardo Pazuello na konci února uznal, že je země v krizi a guvernérům jednotlivých států řekl, že nové varianty ještě více znesnadnily kontrolu pandemie v zemi.

Zmíněná varianta byla poprvé zaznamenána ve druhé polovině prosince v Manausu. Hlavní město státu Amazonas tvrdě zasáhla už první vlna pandemie. Očekávalo se, že lidé infikovaní v první vlně by mohli získat určitý stupeň ochrany nebo imunity. Přesto však město zažilo druhou vlnu. 

Od konce loňského roku se tato mutace, která je označovaná jako P.1, rozšířila do dalších částí Brazílie a do více než 20 zemí včetně Británie a Spojených států. V nové britsko-brazilské studii, která ještě nebyla otištěna odbornou publikací, vědci na základě poznatků z Manausu usuzují, že P.1 by se mohla šířit 1,4 až 2,2krát snadněji než podoby SARS-CoV-2, které se v amazonském městě objevily předtím.

Také pozorovali velký počet nakažených, kteří už dříve covid-19 přestáli, přičemž pravděpodobnost takzvané reinfekce odhadli na 25 až 60 procent. Experti ale zdůrazňují, že tyto modely nemusí být přenosné do jiných podmínek.

Podle listu New York Times se nově objevily ještě další dvě studie, které odhalují pozadí „raketového vzestupu“ varianty P.1 ve více než dvoumilionovém hlavním městě brazilského státu Amazonas. S největší pravděpodobností se tam prý začala výrazněji šířit v listopadu. Laboratorní experimenty zase naznačují, že nový kmen by mohl oslabit účinek čínské vakcíny proti covidu-19, kterou se v Brazílii očkuje.  

Někteří experti považují současný vývoj pandemie v Brazílii za globální hrozbu. Neurovědec Miguel Nicolelis z Dukeovy Univerzity například pro server The Guardian uvedl, že by v jeho důsledku mohly vznikat nové a ještě nebezpečnější varianty.