Big Brother na Big Applu: New York budou sledovat bezpilotní letouny

New York - Nad bezpečností v ulicích New Yorku budou v blízké budoucnosti bdít kromě pouličních kamer i bezpilotní letouny. Podle starosty Michaela Bloomberga je to nezbytné, i když to může vyvolat protesty a stížnosti na špehování. Mezi kamerami na ulicích a bezpilotními aparáty podle něj není fakticky žádný rozdíl. Kdy bezpilotní letouny nad New York vzlétnou, starosta neupřesnil.

„Takové postupy jsou nevyhnutelné. Bude na nás víc vidět, je to trend, kterému se neubráníme,“ čelil starosta v rozhlasovém projevu výtkám z útoku na soukromí obyvatel města. „Nejde o to, zda se bezpilotní letouny někomu líbí, nebo ne. Jsou prostě tady a nemůžeme to zastavit,“ dodal. Před technikou podle něj není úniku. „Každý dbá na své soukromí, ale nevidím cestu, jak ho zachovat. Jde o dlouhodobé, vážné problémy,“ konstatoval starosta s odkazem na vysokou míru zločinnosti v největším americkém městě.

Všudypřítomné kamery kontrolují v New Yorku všechny hlavní městské ulice. Jejich počet je zvlášť vysoký na jihu Manhattanu, kde sídlí akciová burza. Kromě kamer, které nainstalovala policie a městská správa, tam sledují ruch i kamery bank a jiných finančních institucí.

Bloomberg neupřesnil, kdy bezpilotní letouny nad New York vzlétnou. Podle amerických médií dostalo právo využívat bezpilotní aparáty už dvacet amerických států. Spíš než k zajištění bezpečnosti se ovšem využívají v případě velkých dopravních nehod nebo lesních požárů.

Obamova vláda nasazuje bezpilotní letouny i v boji proti terorismu

V USA je nyní velmi diskutovaným tématem využívání bezpilotních letounů k úderu proti nepřátelským cílům. Administrativa prezidenta Baracka Obamy začala tyto stroje nasazovat v boji proti příslušníkům teroristické sítě al-Káida, při náletech ale někdy umírají i civilisté. To je příčinou rostoucího napětí mezi USA a Afghánistánem. Nálety bezpilotních letadel nad nepřátelským územím ale v USA vzbuzují i etické otázky. Někteří američtí zákonodárci mají pochybnosti, zda je takové využití bezpilotních letounů vůbec v souladu se zákonem. Ptají se také, zda se nemůže stát, že tato letadla budou jednou použita i proti Američanům na území USA.

O problematice se začalo víc diskutovat po Obamově rozhodnutí nominovat svého vrchního poradce na terorismus Johna Brennana novým šéfem Ústřední zpravodajské služby (CIA). Brennan je totiž architektem kampaně za využívání bezpilotních letadel. Brennana ve čtvrtek schválil do funkce Senát a v pátek byl nový ředitel jmenován.