Biden je o krok blíž k prezidentské nominaci. Ovládl další čtyři státy, Sanders ztrácí

Joe Biden si upevnil pozici favorita pro zisk prezidentské nominace (zdroj: ĆT24)

Bývalý viceprezident Joe Biden si v úterý zajistil důležité vítězství v souboji se senátorem Berniem Sandersem. Podle agentury AP vyhrál ve čtyřech ze šesti států, v nichž se konají volební primárky demokratů, a to včetně důležitého Michiganu. Pro automatický zisk nominace potřebují kandidáti získat nejméně 1991 delegátů letního nominačního sjezdu. Na základě stále neúplných výsledků jich Biden má 858 oproti Sandersovým 709.

Bidenovi se podařilo zvítězit v Michiganu, Missouri, Mississippi a Idahu, zatímco Sanders ovládl Severní Dakotu. Ve státu Washington zatím po sečtení necelých 70 procent hlasů nelze určit vítěze, oba uchazeči tam mají kolem 32,5 procenta hlasů. 

„Tahle kampaň je víc než comeback, je to návrat k duši tohoto národa. Jsme o krok blíž k obnově důstojnosti a cti Bílého domu. Musíme znovu vést svět. Politika Donalda Trumpa, která mluví o Americe na prvním místě, zanechala Ameriku osamělou,“ kritizoval Biden současnou hlavu státu. Vyzval Sanderse k odstoupení a sjednocení strany.

Sanders však v souboji o nominaci do listopadové volby pokračuje. Na tiskové konferenci v rodném Burlingtonu řekl, že se těší na nedělní televizní debatu s Bidenem, kterého se prý bude ptát na jeho návrhy kolem „absurdního“ systému zdravotní péče nebo „nefunkčního a rasistického“ soudnictví.

Podle kritiků je Bidenova kampaň poměrně nezajímavá, i když v posledních debatách už projevil více emocí. Někteří demokraté mají obavy, že si s sebou nese těžké politické břemeno z minulosti, kdy působil dlouhá léta ve Washingtonu, uvádí BBC.

Sandersova kampaň rychle ztrácí dech

Sanderse zase řada demokratů odmítá kvůli jeho radikálním levicovým myšlenkám. Vermontský senátor chce mimo jiné zdravotní péči i vzdělávání zdarma, čímž nalákal řadu mladých Američanů. Sanders má podle agentury Reuters velice oddané stoupence, nedaří se mu však rozšiřovat okruh voličů mimo svou ideologickou základnu.

Tentokrát propadl i ve státech, kde uspěl před čtyřmi lety v souboji s bývalou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. V Missouri v roce 2016 prohrál o necelých dva tisíce hlasů, zatímco v úterý byla jeho porážka tak zřetelná, že byl stát přisouzen Bidenovi záhy po uzavření volebních místností.

Senátor prohrál také v Michiganu, který v úterý rozděloval nejvíce delegátů, ačkoliv tam nad Clintonovou před čtyřmi lety vyhrál. Ve státu Washington dokonce nad někdejší šéfkou diplomacie zvítězil o 40 procentních bodů, nyní jsou tam výsledky vyrovnané.

Biden naopak u některých skupin voličů předvedl lepší výsledek než Clintonová, která nakonec v roce 2016 demokratickou nominaci získala. Sanders, který sám sebe nazývá demokratickým socialistou, má podle agentury Reuters velice oddané stoupence, nedaří se mu však rozšiřovat okruh voličů mimo svou ideologickou základnu. 

Primárky pořádají v Idahu, Michiganu, Mississippi, Missouri a Washingtonu také republikáni. Ty jsou ale spíše formální, protože prezidentský úřad obhajuje současný šéf Bílého domu Donald Trump.